LEKAR IZ KLINIKE ZA BOLESTI ZAVISNOSTI: Zbog ovoga su vam deca pijana i drogirana, PSIHOLOG: IMA REŠENJA
Foto: Shutterstock

Nakon incidenta u kom je čak 26 mladih osoba završilo na detoksikaciji zbog teškog trovanja alkoholom, a usled kog je nekoliko njih bilo na ivici života i smrti, ponovo su o ovom problemu počeli da pričaju i roditelji, ali i lekari. 

Posebno zabrinjava što je 12 od 26 mladih, mlađe od 15 godina! 

Dr Ivica Mladenović iz Klinike za bolesti zavisnosti smatra da treba prvo roditelji da reaguju – kao porodični terapeut je na strani roditelja i oni moraju da znaju svoje odgovornosti, ali i da deca treba da znaju svoje odgovornosti.

- Problem je komunikacija, problem je paralelna veza. S jedne strane tu je nešto šta govore roditelji - šta je princip realnosti, a s druge strane je nešto šta nudi sistem, kroz kanale elektronskih medija, internet, društvene mreže. To pogubno utiče na mlade ljude, a najviše na njih i dalje utiče identifikacija sa vršnjačkom grupom. To znači da se oni upoređuju sa mladim ljudima koji su to već uradili, već probali alkohol pričaju o tome - objašnjava dr Mladenović za RTS.

Ovo potvrđuje i školski psiholog Bojana Jović, koja kaže da nije redak slučaj da razredne starešine pošalju učenike kod nje nakon što su čuli da se redovno opijaju. 

- Da, ima dece koja već u uzrastu srednje škole imaju status alkoholičara, zvanično ili nezvanično. To su dečaci i devojčice od 15, 16, 17 ili 18 godina, koji znaju unapred da će svakog vikenda izaći u grad i konzumirati alkohol. To se kod njih podrazumeva - kaže ona. 

Oni su, naglašava, jednako opasni za sebe i za druge. 

- Oni štete sebi direktno, jer piju, ali i deci kojoj pričaju o svojim doživljajima, prepričavaju kako im je bilo, a u tim godinama, njima sve zvuči zanimljivo. Takođe, oni sebe predstavljaju kao odrasle, kao samostalne, kao buntovne, a to privlači decu. Niko neće ispričati kako mu je bilo užasno i reći drugarima "nemojte to nikada da uradite, ja ću prestati", već će se i možda požaliti na nako povraćanje, dezorijentisanost, sa prizvukom pohvale - objašnjava psiholog. 

Tu na snagu stupaju roditelji. 

- Roditelji ne smeju da računaju sa svešću i odgovornošću dece. Vršnjačka grupa i uticaj su prejaki, a ako roditelji ne pokažu da to razumeju, odaljiće decu. Treba im prići s razumevanjem, reći da znate da deca sada razgovaraju i o alkoholu i o drugim opijatima, kao i da znate da ih to možda privlači, ali da niko ne govori o posledicama. Obavezno im napomenuti i da veća količina može da dovede i do smrti. Da se u klubovima za mlade često služi piće lošeg kvaliteta, kao i kakve sve posledice mogu da budu. Otvorite im oči da drugari i drugarice iz sopstvene nesigurnosti možda lažu da im je to "super iskustvo" - navodi ona. 

Inače, u poslednjih nekoliko godina nema potvrde o izrečenoj kazni za nezakonitu prodaju alkohola maloletnicima koja je zabranjena Zakonom o zaštiti potrošača.

Po zakonu o javnom redu i miru granica je 16 godina – ko mlađoj osobi proda alkohol rizikuje kaznu od 20 hiljada do 100 hiljada dinara, ako je pravno lice kazna je od 200 hiljada do 500 hiljada dinara. Za preduzetnike - do 200 hiljada dinara.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading