Stevan Bakić
Foto: Printscreen/Grad Subotica

Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao kako se sa velikim zadovoljstvom uvek odaziva na pozive Višnjevčana, da mu je posebna čast što je u prilici da – u ime Grada Subotice i lično ime – pozdravi sve prisutne na Festivalu i da se nada da će ljubitelji dobre hrane danas moći da uživaju u jedinstvenom spoju tradicije i autentičnosti, ali i u nadaleko poznatom gostoprimstvu stanovnika Višnjevca.

„Dopala mi se ideja organizatora Festivala da se sva sredstva prikupljena sa ove manifestacije koja nema takmičarski, već mogu slobodno reći društveno-koristan karakter, upotrebe za opremanje Doma kulture ’Stevo Banjanin’ u Višnjevcu. Drago mi je što određene vrline solunskih junaka koji su podigli Višnjevac krase i njihove potomke. I na to sam izuzetno ponosan“, istakao je Bakić.

Naveo je da je hrana, odnosno kulinarska umeća i različiti gastronomski specijaliteti, jedna od specifičnosti po kojoj su prepoznatljivi i naša zemlja, i ovaj kraj, da je hrana naš brend sa kojim se istinski ponosimo i da mu je velika želja da „Festival domaće hrane“ u Višnjevcu postane tradicionalna manifestacija.

„Lokalna samouprava sa radošću podržava, i činiće to i ubuduće, manifestacije koje promovišu tradicionalnu domaću kuhinju, kao i kulinarske veštine vrednih i marljivih ljudi sa ovog našeg višenacionalnog podneblja gde se već vekovima prepliću običaji i otkrivaju i razmenjuju gastronomske tajne“, naglasio je Bakić, i dodao da veliki broj prisutnih na „Festivalu domaće hrane“ govori „više od bilo koje reči“.

On je organizatorima i učesnicima Festivala izrazio zahvalnost što su svim okupljenima na ovom prelepom događaju priredili pravi gastronomski praznik.

„Uveren da ćemo se naredne godine u dobrom zdravlju videti i na Drugom ’Festivalu domaće hrane“ i da će ova manifestacija u vremenima koja su pred nama zaživeti i postati tradicionalna, prvi ’Festival domaće hrane’ u Višnjevcu zvanično proglašavam otvorenim!“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na današnjem, Prvom „Festivalu domaće hrane” jela je pripremalo više od 40 meštana Višnjevca, raspoređenih u 12 ekipa. A, pripremano je više od 20 jela: pasulj, gulaš, riblja čorba, sarma, divljač, punjena paprika, kupus sa ovčetinom, mućkalica, sarma u vinovoj lozi, škembići, prasetina, jagnjetina, kobasica sa

krompirom, čvarci (peku se na licu mesta), pljeskavice, ćevapi, roštilj belo meso, uštipci, pita ispod sača od mesa, pita ispod sača od sira, kolači...

Organizator manifestacije bila je Mesna zajednica „Višnjevac“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading