KADA PADA VASKRS 2024? Datum najvećeg hrišćanskog praznika nije uvek isti, a običaji su dobro poznati kod Srba
Foto: Printscreen

Ovaj praznik je poznat po tome što izaziva veliku radost i uzbuđenje, slično onome što prate Nova godina i Božić, i prati ga niz tradicionalnih običaja.

Običaji za Vaskrs 

Vaskrs je pokretni praznik, koji se može slaviti najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja, prema gregorijanskom kalendaru.

Proslava Vaskrsa traje tri dana, tokom kojih se vernici pozdravljaju sa "Hristos voskrese" i odgovaraju "Vaistinu voskrese", sve do Spasovdana, koji pada četrdeset dana posle Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs su najvažniji dani u crkvenom kalendaru.

Tradicionalni vaskršnji ručak održava se ujutro, umesto uobičajenog doručka, u krugu porodice, gde se članovi porodice pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i razmenjuju poljupce.

Domaćin paljenjem sveće i kadenjem tamjanom blagosilja prisutne, a zatim svi zajedno izgovaraju molitvu "Oče naš".

Nakon molitve, porodica zajedno seda za bogato dekorisanu trpezu, na kojoj se nalazi činija sa obojenim jajima. Domaćin prvi bira jaje, nakon čega svi ostali članovi porodice uzimaju svoje jaje i započinje igra tucanja jajima, uz izgovaranje vaskršnjih pozdrava.

Nakon ručka, nekada je bio običaj da se porodica svečano obuče i prošeta gradom, posetivši kafić ili restoran, što danas ostaje kao draga uspomena.

Datum Vaskrsa

U 2024. godini, Pravoslavni Vaskrs se slavi 5. maja, dok je datum Katoličkog Uskrsa 31. mart.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading