Oliver gajić
Foto: Alo/Printscreen

Ko je bio Oliver? 

Oliver Zajić je bio golobradi momak koji je nastradao od strane UČK terorista kada je branio rodni Dušević.

 Početkom leta 1998. godine napadi na metohijsko selo Dušević, na 6 kilometara od Kline u pravcu Mitrovice, više puta našlo se na meti Albanaca. U jednom trenutku to selo branilo je samo 12 muških glava, među kojima su bila i maloletna braća Oliver i Zlatko Zajić, od 17 i 16 godina. O hororu koji se tamo zbio ranije je pričao preživeli Zlatko, god je Oliver spasio sigurne smrti. 

Bio je 21. juna, oko 9 časova kada je selo napadnuto iz pešadijskog naoružanja, iz svih pravaca. Sa kraćim prekidima, napad je trajao čitav dan. Zlatko je o tom danu ispričao sledeće: 

- Negde oko 13 časova, dok je majka spremala ručak za branioce sela, napad je počeo iz svih pravaca. U trenutku kada se začula jaka pucnjava Oliver i ja smo istrčali iz kuće, idući ka zaklonu, koji se nalazio veoma blizini. Dok smo se kretali prema zaklonu, Olivera koji se nalazio ispred mene, pogodio je snajperski hitac u grudi i to pravo u srce, pao je istog trena. Pokušali smo da mu pružimo pomoć. Uspeli smo da ga odvezemo u Dom zdravlja u Klini. Stric je vozio.  Dežurni lekar Albanac samo je konstatovao smrt , koja je najverovatnije nastupila istog trenutka - seća se Zlatko.

Oliver je kada je 21. juna 1998. godine ubijen, imao 17 godina. Sahranjen je na groblju u Klini, sutradan 22. juna, jer se u Duševiće nije moglo, tako da ne počiva pored svog oca.

Samo neki mesec ranije, završio je Mašinsku školu u Klini, smer mašinbravar, a potom počeo da radi u jednoj prodavnici. Imao je devojku, planirao život sa njom. Međutim, sve to zaustavio je snajperski hitac teroriste.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading