oko sokolovo
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Međutim, taj poduhvat može dobro da ih udari po džepu. Šta kaže zakon, a šta kaže praksa i kako se tretira sakrivanje tablice u Zakonu o saobraćaju? Odgovore na ova pitanja dao je prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za saobraćaj.

- Pa, to vam je falsifikovanje identiteta. Kad biste uzeli čoveka nekog koji ošteti svoju ličnu kartu odseče pola i sad imate samo ime i par prvih cifara, jer mislite da ne bismo našli ko je taj? - kaže Vujanić i dodaje da država mora da ima kontrolu ko, kad, gde i šta radi, da bi "mogla one koji se ne ponašaju u skladu sa propisima, da dovede u red".

Kako on navodi, pored kazni za nepropisno parkiranje, kazne kada isteknu registracije su ekstremne, a kamere zabeleže i takav prekršaj. 

- Koliko ima Milana sa prvom brojem 01452***, malo. Taj falsifikat, moram da kažem da je to izuzetno loše jer država mora da ima kontrolu ko, kad, gde i šta radi, da bi mogao onaj koji se ne ponaša u skladu sa propisima da bude kažnjen. U ovom slučaju je to parkiranje i ako vozači misle da će prikrivanjem dela tablice da sakriju identitet, oni se varaju. U bazi podataka, takvog modela u tom kraju ili u tom gradu, sa tom bojom vrlo malo ima i lako se može otkriti ukoliko je organ zainteresovan da to radi. Takođe par sati da vam istekne registracija, kazna je 100.000 do 120.000 dinara, 8 kaznenih poena i najmanje 3 meseca zabrane upravljanja. I prljava tablica je kažnjiva jer se time skriva identitet koji ne odgovara državnom organu, i građani se varaju da će spreliti organ da ih kazni - rekao je prof. dr Milan Vujanić za TV Prva.

Kazna za sakrivanje tablica je 20.000 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading