Matura
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sem toga, za oko tri meseca mali i veliki maturanti polagaće završni i prijemni ispit, te je ovaj period za njih posebno važan. Mnogi roditelji odlučuju se za privatne časove kako bi svojoj deci obezbedili što bolju pripremu za upis u željenu školu ili fakultet.

Osnovci se trude se da se izbore što je moguće bolje sa nekim predmetima čiji zadaci uglavnom zadaju muku, a to su najčešće matematika, srpski, engleski (ili neki drugi strani jezik), potom hemija, fizika, biologija...

Tim povodom odlučili smo da proverimo koliko koštaju usluge koje nude profesori i nastavnici.

Čas matematike u proseku je oko 1.500 dinara, ali cene variraju od 500 dinara po času, do 2.500 za dvočas. Takođe, na cenu utiče i način predavanja, a uglavnom su u ponudi onlajn časovi ili dolazak na kućnu adresu. Slične su cene časova fizike i hemije.

Čas srpskog jezika nešto je jeftiniji i prosečna cena je oko 1.200 dinara, dok su engleski ili neki drugi strani jezik od 800 do 2.000 dinara.

Oglasa ima dosta, ali mnogi profesori ne navode cenu svojih usluga, pa ih za više informacija morate kontaktirati.

Ukoliko uzmemo u obzir da će dete pohađati privatne časove makar dva puta nedeljno, što je minimum, na kraju meseca samo za jedan predmet to bi koštalo oko 15.000 dinara. To znači da ukoliko, primera radi, mali maturant pohađa dva predmeta kod dva različita profesora, roditelji na kraju meseca moraju odrešiti kesu sa čak 30.000 dinara!

Profesori nude đacima časove uživo ili onlajn, uglavnom za sve uzraste i pripremaju ih za kontrolne i pismene zadatke. Osim profesora sa dugogodišnjim iskustvom, časove često drže i studenti završnih godina studija kojima ovaj vid prakse, ali i zarade dobo dođe.

Privatni časovi traju koliko i u školskim uslovima, 45 minuta, pa se uglavnom radi na principu dvočasa koji traje 90 minuta.

Takođe, neki profesori nude i časove od 60 minuta, a npr. cena časa iz matematike je u tom slučaju 1.000 dinara.

Dolazak na kućnu adresu skuplji

Kao što smo već napomenuli, uglavnom svi profesori nude privatne časove onlajn, putem skajpa, zuma i sl, ali cene su nešto veće ukoliko dolaze na kućnu adresu, preneo je Espreso.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading