fanak
Foto: Alo/Prinstscreen/subotica.com

Bilo da su sa domaćim džemom, kremom, prah šećerom ili pak prazni, fanci su se topili u ustima.

- Fanke je peklo četrdesetak žena u svojim kućama a prodavali su se u četiri kućice u centru sela. Prošle godine smo ispekli 3.500 komada i bilo je malo, tako da smo se sada pripremili za mnogo više – ističe Anđela Moravčić, u ime organizatora manifestacije. – Prihod od prodaje ići će za kupovinu uskršnjih paketića za decu iz Gornjeg i Donjeg Tavankuta, Ljutova, Male Baje i Čikerije, piše portal Subotica.com.

Na „Debo četvrtak“ običaj je da se devet puta jede i da poslednji obrok budu fanci. Zbog toga gotovo da nema žene u ovim krajevima koja ne zna da ih umesi i to da budu šuplji i mekani.

- Spremanje je naizgled jednostavno – brašno, kvas, mleko, šećer i so, ali postoji hiljadu načina da ne uspeju. Testo mora dva puta da nadođe, a postoji i caka kako se lupa da bi imali plašu, jer su ti najbolji, kako se oblikuju, koja gustina testa treba da bude – otkriva Branka Vidaković Milojević. -  Počela sam da pravim sa prabakom i bakom, tako sam naučila, tako i današnje devojke uče od nas starijih. Naša domaćica je Marina Mamužić, mi smo tu da pomognemo, počeli smo ujutru u šest i do popodne smo spremili oko 1.500 komada. Prihod od prodaje naših fanaka ići će školi „Matija Gubec“ za pomoć školskoj zadruzi i kupovnu školskog automobila.

Da su fanci deo naše prošlosti, ali i sadašnjosti svedočili su posetioci koji su pune kese nosili kućama.

- Iskreno, fanci moraju da se peku u debeloj masti ili ulju, da plivaju u tome i onda ceo stan na to miriše danima. Zbog toga retko pravim u stanu i ovo je prilika da se zasladimo poslasticom koju obožava cela moja porodica -  dodaje Milica, jedna od dve hiljada posetilaca druge tavankutske „Fankijade“.

Jedino što se nije dopalo posetiocima ove manifestacije što je posle nekoliko sati više nije bilo fanaka. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading