Škola
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Fotografija lica kao za ličnu kartu, snimak samo nekoliko reči ukradenih sa objava na društvenim mrežama, dovoljni su da se uz pomoć veštačke inteligencije naprave kompromitujući pornografski snimci i fotografije.

Nažalost, žrtve su najčešće devojčice i nastavnice u osnovnim i srednjim školama. Nedavno je otkriveno da su za to odgovorni učenici iz dve osnovne škole na Novom Beogradu.

Učenice sa kojima je reporterka RTS-a razgovarala kažu da posle takvih slučajeva devojčice budu odbačene u društvu, iako to nisu njoihove prave slike.

"Znam jednu devojčicu koja je htela da uradi ono najgore, ali se onda premestila u drugi grad, jer nije mogla da podnese pritisak koji je trpela od vršnjaka, porodice, prijatelja", rekla je jedna od učenica.

Od 1. septembra policajci u školama

Foto Alo!/ilustracija

 

Na društvenim mrežama ili preko Vajbera objavljuju se lažne fotografije, ali i ime osobe, kao i broj telefona. Dečacima to deluje kao šala, a devojčicama donosi velike nevolje, od kojih se teško oporavljaju. Stalno se zaboravlja da ono što se jednom objavi na internetu, tu ostaje zauvek.

"Svaki slučaj je bio otkriven tako što su roditelji bili ti koji su pogledali te fotografije. Te fotografije neretko se razmenjuju u Vajber grupama gde su prisutni učenici i roditelji su uzeli telefon da vide šta njihova deca rade na telefonu, imali su priliku da vide te fotografije i oni su bili ti koji su u školama prijavljivali ove situacije", ističe Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost.

Svako ko ima profil na društvenoj mreži, objavljuje fotografije ili snimke, može da postane žrtva zloupotrebe tehnologije.

Postoje softveri uz pomoć kojih se prave kompromitujući klipovi, a na nekim platformama postoje i uputstva koji linkovi treba da se koriste.

Uskoro opširnije... 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading