RODITELJI BRINU DA LI JE PRED NAMA JOŠ JEDNA EPIDEMIJA Skoro 2.000 dece obolelo od početka godine
Alo/Shutterstock

Tokom prethodne sedmice na teritoriji Beograda zabeleženo je 300 slučajeva varičela, a među obolelima najviše je dece uzrasta do četiri godine, rekla je za Alo! prim. mr sc. med. dr Slavica Maris, spec. epidemiologije, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

- Od početka godine na teritoriji Beograda ukupno je prijavljeno 1.709 obolelih od varičele (ovčije boginje). Od početka godine broj obolelih na nedeljnom nivou se kretao od 300 (prva nedelja februara) do 385 (prva nedelja januara). Među obolelima najviše su zastupljena deca uzrasta od jedne do četvrte godine (40,7 odsto svih obolelih od početka godine) i uzrasta 5-9 godina (36,0 odsto). Oboleli uzrasne grupe 10-14 godina su zastupljeni sa 10,8 odsto, a procentualno učešće dece mlađe od godinu dana je 3,6 odsto - rekla je dr Maris.

Iako se o tome dosta govori, nepotrebno se diže panika. Broj prijavljenih slučajeva varičele u ovom periodu nije neuobičajen, ističe dr Maris i dodaje da je tokom decembra u Beogradu ukupno registrovano 1.520 obolelih od ove bolesti, a u 2023. godini ukupan broj obolelih je bio 10.916.

RODITELJI BRINU DA LI JE PRED NAMA JOŠ JEDNA EPIDEMIJA Skoro 2.000 dece obolelo od početka godine

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Od početka godine u Beogradu je zabeleženo češće epidemijsko javljanje varičele. Od januara, zaključno sa 6. februarom, registrovano je 13 epidemija ove bolesti, sa ukupno 243 obolela. Sve epidemije su registrovane u predškolskim ustanovama. Tokom 2023. godine prijavljeno je 27 epidemija varičele, sa ukupno 559 obolelih - kaže Maris.

Tačkice nalik ujedima

Osoba je zaražena dva do tri dana pre pojave osipa, kaže pedijatar dr Saša Milićević i ističe da su pravi izvori zaraze rođendani, vrtići i škole - boravak u kolektivu.

- Inkubacija traje od 7 do 21 dan, tako da neko ko je bio u kontaktu sa osobom koja ima varičele, može i posle tri nedelje da dobije boginje - kaže dr Milićević za TV„Pink“.

Simptomi varičela su:

- temperatura

- malaksalost

- loše opšte zdravstveno stanje

- sitne tačkice po telu, nalik ujedima

Veliki kašalj, korona, respiratorne bolesti, građani su u strahu i od zaušaka.

- Od početka godine do sada u Beogradu nije prijavljen nijedan slučaj obolevanja od zaušaka, a tokom prošle godine registrovana su dva slučaja obolevanja od ove bolesti - istakla je dr Maris.

Od zaraznih bolesti se možemo zaštititi, pre svega, održavanjem dobre lične higijene, kaže dr Maris.

 -Ponašanje po bontonu kada se radi o kijanju i kašljanju, izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju respiratorne simptome kao i boravka u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi, a ukoliko je to neizbežno, nositi masku. Savetuj se češće provetravanje prostorija, dezinfekcija predmeta kontaminiranih izlučevinama iz nosa, usta i grla su od značaja u smislu prevencije i suzbijanja obolevanja - kaže dr Maris i dodaje da je važno i podizanje imuniteta.

- Adekvatna ishrana, dovoljno sna i fizička aktivnost utiču na podizanje muniteta, odnosno na jačanje odbrane našeg organizama od različitih mikroorganizama - zaključuje dr Maris.

Vakcina protiv varičele

Vakcinacija se posebno preporučuje kada su starije osobe u pitanju, jer štiti od većih komplikacija poput upale pluća, herpesa zoster, upale moždanih ovojnica, koje mogu napraviti veliki problem. Aktivna imunizacija protiv varičele sprovodi se živom atenuiranom vakcinom protiv varičele posle navršenih 12 meseci života kod osetljivih lica, bez prethodno stečenog imuniteta:

1. lica ženskog pola koja planiraju trudnoću;

2. dece u 6. razredu osnovne škole;

3. kontakata osobe obolele od varičele unutar tri, a najkasnije pet dana od izloženosti izvoru infekcije;

4. kućnih kontakata lica koja su u visokom riziku od teških oblika varičele (npr. kontakti prevremeno rođene dece (tokom trajanja Programa), dece sa leukemijom ili solidnim tumorima itd.;

5. lica kod kojih se planira transplantacija tkiva ili organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija, videti odeljak 3.9);

6. osoba sa multiplom sklerozom koje započinju proceduru lečenja određenim lekom, po mišljenju specijaliste neurologa (videti odeljak 3.8);

7. lica koje su obolele od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa i sl.

Kod navedenih kategorija lica u posebnom riziku primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od šest nedelja, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Beograd.

8. klinički stabilne HIV inficirane dece ili odraslih sa CD4+ limfocitima >15% uključujući i one koji primaju visoko aktivnu retrovirusnu terapiju.

Primenjuju se dve doze vakcine, u razmaku od najmanje tri meseca.

Vakcina se daje subkutano u deltoidni mišić, u dozi od 0,5 ml.

Pored opštih kontraindikacija za primenu vakcine protiv varičele, posebne kontraindikacije su primarna ili stečena imunodeficijencija sa ukupnim brojem limfocita manjim od 1200/mm3, ili prisustvo ostalih znakova nedostatka odgovara- jućeg celularnog imuniteta kao što su leukemija, limfomi, krvne diskrazije, klinički manifestna HIV infekcija, imunosupresivna terapija (uključujući visoke doze kortikosteroida, antimetabolike, alkilirajuća jedinjenja i radijaciju).

Vakcina sadrži pomoćnu supstancu sorbitol, pa je retko nasledno oboljenje, intolerancija na fruktozu, takođe kontraindikacija za vakcinaciju.

BONUS VIDEO 

@alo_portal MALENA SARA SAMA SKLOPILA FIĆU! Najteže je bilo sa kablovima Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni fića bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru. Jedna odbična televizijska reklama promenila joj je pogled na fiće i poželela je da ima baš jednu takvu u svojoj kolekciji. Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika "Zastava" koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete fiće i da ga sastave. 🚙 Izvor: RINA #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading