veliki kašalj
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Nakon epidemije koronavirusa i širenja lažnih informacija o štetnosti vakcinacije pojedini roditelji antivakseri, koji se protive vakcinisanju svoje dece, toliko su ubeđeni u svoje stavove da čak lekarima na potpis nose formulare kojima bi lekar trebalo da garantuje da dete neće imati nikakve posledice od vakcine, što je suludo i nepotrebno s obzirom na to da je vakcinacija jedini spas protiv nekih zaraznih bolesti!

Uticaj antivaksera doveo je do toga da se u Srbiju vrati veliki kašalj, od kog je preminulo čak pet beba, dok je potvrđeno 1.595 slučajeva velikog kašlja u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara 2024. godine.

Pritisak na lekare

Antivakcinalni lobi toliko je jak da je mnoge roditelje odvratio od obavezne vakcinacije protiv opasnih zaraznih bolesti, a lekari upozoravaju da pojedini očevi i majke donose pedijatrima na potpisivanje sulude formulare tražeći garancije da vakcina neće škoditi detetu, a sve kako bi sprečili vakcinaciju.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je da antivakcinaši imaju razdoran uticaj na poverenje građana i obuhvat vakcinacijom, te da su roditelji počeli da prave formulare koje nose pedijatrima na potpis.

VELIKI KAŠALJ

Foto: Shutterstock

 

- Oni uslovljavaju pedijatre da potpisuju te formulare na kojima pedijatar garantuje da se detetu neće desiti ništa negativno od vakcine i da vakcina nema štetnih sastojaka! Pedijatar ne može davati takve izjave, on vrši svoju dužnost, a roditelj je taj koji je odgovoran ako odbije da vakciniše dete. Stvar je u tome da vakcina sprečava ogroman broj smrtnih slučajeva, jasno je da se kod nekog može desiti alergijska reakcija, ali vi vakcinom spasete milion ljudi, a 10 njih dobije tešku alergijsku reakciju - napominje dr Radovanović.

On ističe da roditelji ne bi smeli da tako nešto rade i navode lekare da takve izjave potpisuju.

- Lekar je dužan da prijavi takve roditelje sudiji za prekršaje. Problem je što je to jako stresno i to je u neku ruku i sukob s roditeljima. Dešava se da, kad pošalju prijavu, ona završi u fioci, često sudije za prekršaje ne preduzimaju ništa i takvi roditelji likuju, a i ako ih kazne, to su kazne ispod zakonskog minimuma. Minimalna kazna je 30.000 dinara, ako i nakon toga roditelj ne vakciniše dete, sledi kazna od 150.000 dinara, a ako i dalje odbija da vakciniše dete, pedijatar obaveštava Centar za socijalni rad zbog zanemarivanja deteta - objašnjava dr Radovanović.

Pad obuhvata vakcinacije

VELIKI KAŠALJ

Foto: Shutterstock

 

Da roditelji nose formulare pedijatrima, potvrdio je i pedijatar dr Saša Milićević, koji sa takvim roditeljima nije imao iskustva, ali neke njegove kolege jesu.

- To su neki papiri gde lekar mora da potvrdi da se detetu neće desiti ništa od vakcine, što je besmisleno, jer, znate, vakcina, kao i svaki drugi lek, može da izazove reakciju u vidu temperature, crvenila ili ospe. Mi lekari postupamo po preporukama SZO i Lekarske komore Srbije, i pridržavamo se kalendara imunizacije - napominje dr Milićević.

Kaže i da su retki lekari koji potpišu taj formular, kao i da je s tim počelo tokom kovida, kada je lobi antivakcinaša znatno ojačao.

- Vakcina je jedina zaštita protiv mnogih bolesti, kao što je i veliki kašalj. Našli smo se u ovakvoj situaciji sada, imali smo i epidemiju morbila i sada velikog kašlja jer je antivakcinaški lobi jak, i to predstavlja veliki problem jer opada obuhvat imunizacije i revakcinacije i javljaju nam se epidemije bolesti koje ne bi trebalo da budu aktuelne - naglašava naš sagovornik.

Prekršajni postupci

Raste broj prijava protiv roditelja

U 2020. formirano je 15 predmeta, odnosno prekršajnih postupaka protiv nesavesnih roditelja zbog odbijanja da vakcinišu decu obaveznim vakcinama, a ni u jednom nije doneta oslobađajuća presuda. U šest predmeta sudije su donele osuđujuću presudu. U narednoj godini, 2021, formirano je 59 ovakvih predmeta, gde je u 14 slučajeva doneta osuđujuća presuda, a samo u šest oslobađajuća.

Tokom 2022. godine je bilo 60 predmeta i ni u jednom još nije doneta oslobađajuća presuda, dok je u šest slučajeva prekršajno osuđeno. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da deca moraju da prime zaštitu od 11 zaraznih bolesti, ali mnogi roditelji se ne pridržavaju te zakonske obaveze.

30.000 do 150.000 dinara iznose novčane kazne u slučaju nevakcinisanja deteta

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal MALENA SARA SAMA SKLOPILA FIĆU! Najteže je bilo sa kablovima Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni fića bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru. Jedna odbična televizijska reklama promenila joj je pogled na fiće i poželela je da ima baš jednu takvu u svojoj kolekciji. Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika "Zastava" koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete fiće i da ga sastave. 🚙 Izvor: RINA #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading