veliki kašalj
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ovih dana, sve je učestalije da se ovčije boginje javljaju u kolektivima, posebno među predškolcima i mlađim školarcima, što dovodi do praznijih vrtićkih grupa.

 Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi uskoro mogli da očekujemo epidemiju, koja je već zabeležena u Bosni i Hercegovini i Rumuniji.


Lekari savetuju roditeljima da ne paniče i da razmotre mogućnost da decu pošalju među one koji već imaju ovčije boginje. Ipak, ukoliko u porodici postoji mlađe dete, preporučuje se da se sačeka da malo ojača pre nego što svi zajedno preleže bolest, prenosi Republika.

Dr Jasmina Škorić ističe da je beba obično zaštićena imunitetom majke, ali da je važno pripaziti ako u porodici nema male bebe, jer se ovčije boginje prenose i pre pojave vidljivih simptoma.

 

Zaraznost i klinička slika

 

Ovčije boginje se prenose respiratornim putem, preko kapljica koje izlaze iz nosa, te su izuzetno zarazne. Simptomi se mogu javiti i sedam dana pre pojave osipa, što znači da dete može biti zarazno i pre nego što se bolest manifestuje. Klinička slika traje oko dve nedelje, ali se preporučuje dodatna nedelja ili dve za oporavak pre nego što se dete vrati u kolektiv.Iako komplikacije nisu česte, moguće je da se nakon ovčijih boginja javi neka druga infekcija. Zbog toga se preporučuje dodatni "luft" od nedelju ili dve kako bi se dete u potpunosti oporavilo pre povratka u kolektiv. Imunitet takođe igra ključnu ulogu u tome da li će se dete razboleti, pa je važno voditi računa o jačanju imunog sistema.

Uzimajući u obzir sve ove savete, roditelji treba da budu svesni mogućnosti zaraze ovčijim boginjama u kolektivima i da preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti kako bi zaštitili decu od ove bolesti.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading