Sveti Sava u Palestini
Foto: Profimedia/Profimedia/Shutterstock

Priča o čudu koje se desilo počinje u 8. veku sa sa svetim Jovanom Damaskinom, koji nakon što je postao monah, napušta svoju rodnu Siriju i odlazi u Svetu zemlju, provodeći svoje dane u Lavri svetog Save Osvećenog (danas poznat kao manastir Mar Saba kod Vitlejema).

Tada Jovan saznaje za proročastvo osnivača Lavre, koje će pet vekova kasnije ispuniti srpski svetitelj Sava.

Jovan Damaskin i "Trojeručica"

Nakon lažne optužbe da je spremaom zaveru protiv kalifa, sveti Jovan Damaskin biva surovo kažnjeni naređeno mu je da mu se odseče desna ruka.

Moleći se noćima, u snu mu se javila Bogorodica i rekla mu da mu je ruka ozdravila. I zaista, kada se ujutru probudio, ruka je potpuno zacelila!

Nakon ovog čuda Jovan je na ikonu dodao srebrnu ruku u znak zahvalnosti, dajući joj ime "Trojeručica". 

Čudo koje se desilo promenilo je Jovanov život i podstaklo ga da napusti rodnu Siriju i postane monah u Lavri svetog Save Osvećenog u Palestini, noseći sa sobom ikonu Trojeručicu.

Kada je došao u čuvenu Lavru, Jovan je od drugih otaca u saznao da je sveti Sava Osvećeni pre nego što se blagoupokojio u 6. veku, dao zapovest da pored njegovog goba pričvrste i njegovu patericu, tj. igumanski štap. 

Monasi su mu tada otkrili proročanstvo osnivača manastira.

Proročanstvo

Na samrtnoj postelji, pre nego što će zauvek otići u večni život, sveti Sava Osvećeni prorekao je da će u budućnosti kao poklonik u manastir doći jedan carski sin njegovog imena i da će, pri njegovom poklonjenju grobu, pričvršćeni štap pasti na zemlju! 

Njemu je Sveti Sava Osvećeni zapovedio da se kao blagoslov da igumanski štap zajedno sa ikonom Bogorodice koja je čuvana u Lavri i koja se zvala „Mlekopitateljnica”.

Znajući za navedena proročanstva Svetog Save, Sveti Jovan Damaskin je pre svoje smrti ostavio zaveštenje da onaj carski sin kao blagoslov uzme i njegovu Bogorodicu „Trojeručicu”, zajedno sa igumanskim štapom i ikonom Bogorodice „Mlekopitateljnice”!

Sava srpski dolazi u Lavru

Kao što beše predskazano, nakon pet vekova, 1217. godine, u Lavru je kao prost monah, poklonik, došao srpski kraljevski sin, monah Sava iz manastira Hilandara!

Srpski čudotvorac je tada kleknuo pred grob svog istoimenika Save Osvećenog i igumanski štap pao je sa svog mesta!

Nakon čuda kojem su svedočili, iznenađeni monasi raspitivali su se o misterioznom monahu koji se poklonio pred grobom Save Osvećenog.

Otkrili su da se radi o Savi, sinu velikog srpskog župana Stefana Nemanje. Međutim, monasi su u početku bili skeptični i nisu odmah želeli da ispune zapovest osnivača manastira, Svetog Save Osvećenog, pa su vratili igumanski štap na njegovo prvobitno mesto.

Međutim, kada se Sveti Sava sledećeg dana ponovo poklonio pred grobom, štap je ponovo pao, čime su sve sumnje bile razrešene i proročanstvo se ispunilo!

Monasi su bez oklevanja predali Svetom Savi igumanski štap, ikonu „Mlekopitateljnicu” i „Trojeručicu”.

Povratak uz trostruki blagoslov

Nakon što je primio ove svete predmete, Sveti Sava se vratio na Svetu Goru, ostavivši igumanski štap i ikonu „Mlekopitateljnicu” u dve kelije u Karelji koje je sam izgradio.

Igumanski štap, zvan „paterica”, ostavio je u keliji Preobraženja, poznatoj do danas kao „Paterica”, gde se čuva kao dragocenost ukrašena slonovačom.

Ikonu "Mlekopitateljnicu" postavio je u keliji Svetog Save Osvećenog, blizu Crkve Protata, u pećini namenjenoj povremenom povlačenju u tišinu. Ta kelija je poznata kao Isposnica.

Ikona "Trojeručica" ostala je u Hilandaru sve do 1347. godine, preko sto godina nakon smrti Svetog Save. Tada ju je, tokom posete Svetoj Gori, njegov potomak, srpski car Dušan odneo u Srbiju kao blagoslov iz Hilandara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading