NA BOLOVANJE ZBOG KUĆNOG LJUBIMCA Nastao haos na društvenim mrežama, vlasnici u klin, ostali u ploču
Foto: Shutterstock

Politička stranka Istina nedavno je pokrenula inicijativu za uvođenje prava na bolovanje i negu kućnih ljubimaca u Srbiji, a to je izazvalo dosta pažnje i rasprave u javnosti. Ova neobična inicijativa izazvala je podeljena mišljenja, a veterinar dr Vladimir Terzin ističe da je slična praksa već prisutna u Evropskoj uniji i da je moguće implementirati je i u našoj zemlji.


Zakonske obaveze i izazovi vlasnika kućnih ljubimaca

Stranka Istina naglašava da je svaki vlasnik kućnog ljubimca zakonski obavezan da pruži adekvatnu pomoć svom ljubimcu u slučaju bolesti, ali da se često suočavaju sa dilemom između odsustva sa posla radi brige o ljubimcu i mogućnosti gubitka posla. Predsednica stranke, Ivana Vujasin, ističe da je potrebno olakšati život građanima i učiniti određene stvari jeftinijim i dostupnijim, te da je cilj stvaranje modernog i uređenog društva u kojem je zaštita građana prioritet.

- Svaki držalac životinje po zakonu je dužan da joj blagovremeno obezbedi pomoć veterinara i negu ako je životinja obolela. U suprotnom mu preti kazna do 50.000 dinara. Vlasnici kućnih ljubimaca tako neretko dolaze u situaciju da biraju ili da plate kaznu i ugroze život ljubimca, ili da dobiju otkaz ako se zbog toga ne pojave na poslu. Takva neusaglašenost propisa veoma otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj državi - naveli su iz ove stranke, dok je predsenica Ivana Vujasin rekla da se društvo danas suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima i lečenje kućnih ljubimaca može biti veoma skupo.

- Naša je obaveza olakšati život građanima i mnoge stvari učiniti jeftinijim i dostupnijim, a ne da ljudi imaju dilemu da li da izaberu kaznu ili otkaz. Takva dilema ne sme da postoji i naš je cilj moderna i uređena Srbija u kojoj je građanin zaštićen. Zato je jedna od stvari za koje se zalažemo ne samo liberalizacija režima bolovanja, već i to da neka lečenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Potrebno je brinuti se za njihovu dobrobit, ali isto tako voditi računa i o radnim obavezama i kao društvo neophodno je da ovo zakonski usaglasimo i da pronađemo ravnotežu između ova dva važna aspekta društvenog života - naglasila je Vujasin. Stavovi veterinara o inicijativi

Većina veterinara se slaže da je inicijativa za uvođenje bolovanja za kućne ljubimce logična, ali ističu da bi prvo trebalo izmeniti zakone kako bi se ova praksa sprovela u delo. Dr Terzin ukazuje na potrebu strožih propisa i medicinske dokumentacije koju bi vlasnici dobijali od veterinara, kako bi se izbegle zloupotrebe.

U zemljama Zapadne Evrope, poput Velike Britanije, vlasnici kućnih ljubimaca mogu dobiti slobodne dane za negu ljubimaca uz potvrdu od veterinara, a ova praksa se pokazala kao veoma uspešna. Takođe, ističe se da je moguće regulisati opravdanost bolovanja za ozbiljnija oboljenja kućnih ljubimaca kako bi se sprečile zloupotrebe.

Inicijativa stranke Istina za uvođenje prava na bolovanje i negu kućnih ljubimaca u Srbiji izazvala je veliku pažnju i otvorila pitanje o potrebi za zaštitom prava vlasnika kućnih ljubimaca. Iako postoje različita mišljenja o ovoj inicijativi, jasno je da je potrebno razmotriti mogućnosti implementacije ove prakse u skladu sa zakonima i potrebama društva.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading