Novac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Poslednjeg dana za donošenje odluke o izboru jedne od dobijenih studentskih stipendija, Nemanja Ðikanović, rukovodilac Fonda za mlade talente Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, uputio je važno obaveštenje za kandidate koji su konkurisali i dobili stipendije više različitih institucija.



Jedna stipendija iz budžeta Republike Srbije

 

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sinhronizovali su aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija studentima, kako bi prevazišli izazov dupliranja stipendija. S obzirom na zakonske odredbe, kandidati mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije.

Odluka o odricanju i obaveštenje institucijeKandidati koji su dobili stipendije više različitih institucija moraju se odlučiti za jednu i obavestiti instituciju od čije stipendije odustaju najkasnije do 31. januara 2024. godine. Ukoliko odustaju od stipendije Ministarstva prosvete, potrebno je poslati obaveštenje na mejl studentski.krediti@posted.co.rs. U slučaju odustajanja od stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije, obaveštenje treba poslati na mejl adresu fond.konkursi@nitra.gov.rs.



Stipendije "Dositeja" i mentorski program

 

Fond za mlade talente Republike Srbije dodeljuje više od 1.600 prestižnih stipendija "Dositeja" najboljim studentima u zemlji. Ove godine, 1.132 studenta osnovnih i integrisanih akademskih studija, kao i 511 studenata master akademskih studija dobiće stipendiju "Dositeja". Izuzetno, ove godine iznos stipendije "Dositeja" povećan je na 36.000 dinara, a isplata počinje u februaru.



Novouvedeni mentorski program "Talenti u javnom sektoru"

 

Osim finansijske podrške, Fond za mlade talente sprovodi novouvedeni mentorski program "Talenti u javnom sektoru". Dobitnici stipendije imaju ugovornu obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Republika Srbija u trajanju od minimum tri meseca, a maksimum devet meseci. Na taj način, stipendisti stiču dragoceno radno iskustvo.

 

Fond za mlade talente: Razvoj mladih talenata

 

Fond za mlade talente, koji se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, bavi se razvojem mladih talenata od 2008. godine. Do danas je dodeljeno preko 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola. Ovaj fond pruža značajnu podršku izuzetnim studentima, ističući se kroz program stipendiranja i mentorski program, čime doprinosi razvoju mladih talenata u Srbiji.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading