Poljoprivredni robot
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Ideja za razvoj univerzalne poljoprivredne robotske platforme, nastala je nakon istraživanja koje je, kako je jedan od tvoraca AgAr-a Nikola Velčev ranije rekao za Južne vesti, potvrdilo njihove pretpostavke da na tržištu ne postoji tehnologija koja će zadovoljiti sve potrebe poljoprivrednicima.

Uvođenjem robotike u poljoprivredu, osim lakšeg obavljanja poljoprivredne delatnosti dovešće i do smanjenja troškova i povećavanja prihoda. Ako poljoprivreda mladim ljudima postane zanimljiva i pruži mogućnost za normalan, kvalitetan i zdrav život, smatramo da će se deo mladih okrenuti poljoprivrednom biznisu - rekao je Velčev.

Poljoprivredni robot

Foto: privatna arhiva

 

Iako je cena takvih univerzalnih robota povoljna, ipak je za mnoge poljoprivrednike nedostupna, međutim, kako Nikola Velčev kaže, ulaganjem u takvu tehnologiju, srpskim poljoprivrednicima investicija bi bila isplativa već posle 5 godina. Prelaskom na serijsku proizvodnju, očekuje da će cena njihovih robota biti 50% niža, te da bi dobijanjem neophodnih sertifikata mogli da se nađu na listi subencionisane opreme, što će omogućiti i manjim privrednim gazdinstvima nabavku robota.

Tim od oko 20 ljudi radio je na razvoju ove inovativne robotske platforme u niškom Naučno-tehnološkom parku otprilike godinu i po dana, a prvi posao koji je AgAr obavio bilo je košenje trave na Gradskom polju u Nišu, prilikom prezentacije ove robotske platforme.

Projektu je prethodio robot pastir “RoboShepard” koji bi razvijanjem žičanih ograda vodio životinje na ispašu i rešio problem nedostatka radne snage, ali i obezbedio što kvalitetniju ispašu.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading