STUDENTI, DANAS ISTIČE ROK DA SE PRIJAVITE ZA OVU POMOĆ Morate da izaberete opciju da ne biste ostali bez para
Alo/Privatna arhiva

"Budući da su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sinhronizovali aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija studentima, čime je prevaziđen izazov dupliranja stipendija, podsećamo sve kandidate da, u skladu sa zakonom, mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije", rekao je Đikanović.

Prema njegovim rečima, u slučaju da je kandidat konkurisao i dobio stipendije više različitih institucija, mora se odlučiti za jednu i o svojoj odluci o odricanju obavesti instituciju od čije stipendije odustaje, najkasnije do 31. januara 2024. godine. "U slučaju da odustaje od stipendije Ministarstva prosvete, potrebno je poslati obaveštenje na mejl studentski.krediti@posted.co.rs.

U slučaju da odustaje od stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije, potrebno je poslati obaveštenje na mejl adresu fond.konkursi@nitra.gov.rs", precizirao je Ðikanović. On je podsetio da Fond za mlade dodeljuje više od 1.600 prestižnih stipendija "Dositeja" najboljim studentima u Srbiji.

"Fond za mlade talente Republike Srbije objavio je Konačnu listu dobitnika stipendija u okviru Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i studenata završne godine master akademskih studija za školsku 2023/24. godinu. Ove godine će stipendiju 'Dositeja' dobiti ukupno 1.132 studenta osnovnih i integrisanih akademskih studija i 511 studenata master akademskih studija", rekao je Ðikanović.

Prema njegovim rečima, ove godine povećan je iznos stipendije "Dositeja" na 36.000 dinara, a isplata počinje u februaru.

"Osim finansijske podrške izuzetnim studentima Fond za mlade talente i ove godine sprovodi novouvedeni mentorski program 'Talenti u javnom sektoru'. Naime, dobitnici stipendije imaju ugovornu obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Republika Srbija u trajanju od minimum trii meseca, a maksimum devet meseci", rekao je Ðikanović.

Na taj način, dodao je, stipendisti dobijaju prvo radno iskustvo do kojeg se obično najteže dolazi. Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Od 2008. godine Fond se bavi razvojem mladih talenata, a do danas je dodeljeno preko 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, rekao je Ðikanović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading