Praznik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prepodobni Pavle Tivski

Rođen je u bogatoj porodici u Donjoj Tebi (Tebi) u Egiptu u vreme cara Dekija. Pavle i jedna njegova sestra su svu imovinu nasledili od roditelja. Ali, njegov zet, idolopoklonik, hteo je da prigrabi i Pavlov deo imanja, i zapretio je Pavlu da će ga predati sudu kao hrišćanina, ako mu ne da svoje imanje.

Jedno je ova beda, a drugo su junački primeri samopožrtvovanja hrišćanskih mučenika, koje je Pavle svojim očima video, nadahnuo ga, i svoj deo imanja dao sestri svojoj, i ostavio kao ništa u pustinji, gde je živeo kao ratnik do svoje smrti.

Do kakve je duhovne visine dostigao ovaj džinovski monah, o tome svedoči ni manje ni više nego Sveti Antonije Veliki, koji je jednom posetio Pavla i video kako mu služe zveri i nebeska tela. Vraćajući se iz te posete, Antonije je svojim monasima poručio:

- Teško meni, deco moja, grešnom i lažnom monahu, koji je samo po imenu monah. Video sam Iliju, video sam Jovana u pustinji, i zaista video Pavla u raju!

Sveti Pavle poživeo je 113 godina i mirno se upokojio u Gospodu 342. godine.

Prepodobni Jovan Kuščnik

Rođen u Carigradu za vreme cara Lava I od bogatih i slavnih roditelja. Bio je jedino dete svojih roditelja. Privučen ljubavlju prema duhovnom životu, mladi Jovan je tajno pobegao sa monahom u maloazijski manastir u kojem je proveo šest godina u preteranom uzdržanju, molitvi i poslušanju igumanu.

Tada ga je đavo napao sa iskušenjem da napusti manastir i da se vrati roditeljima i da živi kod njih kao velmoža. On se, zaista, vratio u roditeljski dom, obučen kao prosjak, videli su njegove roditelje, ali nisu hteli da im se prikaže kao sin, nego se kao prosjak nastanio u njihovom dvorištu, živeći na mrvice koje su mu sluge bacale i trpeći mnogo podsmeha od svih.

Živeo je tako tri godine, moleći se Bogu da Bog spase duše oca i majke. Kada se razboleo i osetio približavanje smrti, kontaktirao je svoje roditelje, koji su ga poznavali po dragocenom jevanđelju, koje su mu dali u detinjstvu i koje je čuvao kod sebe kao i sve svoje imanje.

I tako ovaj mladić, iako veoma bogat, spase dušu svoju, spase duše svojih roditelja, pobedi đavola i upokojio se u Gospodu oko 450. godine.

Prepodobni Gavril Lesnovski

Prepodobni Gavrilo Lesnovski rođen je kod Krive Palanke u 10. veku, takođe u bogataškoj kući, a oženio se "devojkom carskog roda" koja je umrla mlada. On se zamonašio, podigao hram Svetom Arhangelu Mihailu i postao njegov iguman, a smatran je čudotvorcem i za života i po smrti.

Sveti mučenik Pansofije 

Bio je sin aleksandrijskog prokonzula Nila, a sav imetak ostavio je kako bi se posvetio veri. Podvizavao se 27 godina, a u vreme cara Dekija je šiban jer je hrišćanin, sve do smrti u teškim mukama.

SPOMEN SVETOG MUČENIKA PANSOFIJA

- Ovaj svetitelj beše iz Aleksandrije, sin prokonzula [5] Nila. Veoma bogat i sposoban sin dobroćudnog oca, izučio je sve svetovne nauke jelinske, i duhovnu nauku Svetog pisma. Nakon što mu je otac umro, dao je svoje ogromno bogatstvo siromašnima; i prezrevši sve zemaljsko, otide u pustinju da traži i nađe Gospoda. Proveo je 27 godina podvizavajući se u pustinji, predajući se Bogu kroz pobožno ćutanje i molitvu. I podiže um svoj na nebo.

Avgustalija, mlađeg Avgusta i namesnika Aleksandrije, car Decije[6] je naredio da progoni hrišćane. Velike vrline svetog Pansofisa nisu se mogle sakriti. Optužila ga je Augustalija. Sveti Pansofije se pojavio pred Avgustalijom, izobličio prelest Jelina na osnovu sopstvenih mitova i razbio mučiteljevo razumevanje. Podvrgnut strašnim mukama, sveti Pansofije predade duh svoj Bogu, i primi neprolazni venac mučeništva sredinom III veka.

Narodni običaji

Prema narodnim verovanjima, na ove praznike ne bi trebalo raditi u polju, a vernici se klone i vrlo teških fizičkih poslova. Ipak, ovi praznici nisu "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, pa vernici obavljaju kućne poslove i koriste noževe i ostale predmete koji su obično zabranjeni na ostale velike datume, kao i da se jede hrana crvene boje.

Molitva za sreću i zdravlje

- Kao nezalaznu svetlost mislenog Sunca, hvalimo te u pesmama mi koji smo se sabrali danas. Zasijao si onima koji behu u tami bezumlja i sve si ih uzveo ka božanskim visinama, ukrasu Divejeva, sveti, čvrsti temelju otaca i isposnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading