Praznik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Spada među najvažnije ličnosti koje je srpski narod u toku svoje prošlosti, kao što su Nemanja, Karađorđe, Miloš, Dušan, Njegoš, Vuk Karadžić, Garašanin i mnogi drugi.

Sve pomenute ličnosti, a Sveti sava pre svih, ostavili su nam za sobom dela trajne vrednosti, kojima smo se, ne samo ponosili i ponosimo, već na njima zidali, izgrađivali i usavršavali našu duhovnu i materijalnu kulturu i politički život.

Naš poznati naučnik s pravom kaže je on „najveći čovek srednjega veka u
celoj istoriji Srba i Jugoslovena“.

Na svim poljima na kojima je delovao, bio je veličanstven. Ne može se reći gde je veći i sposobniji, da li kao teolog, književnik, prosvetitelj, narodni učitelj, da li kao organizator, besednik ili duhovni pastir. Na svim ovim poljima on je zaorao najdublju brazdu srpskog napretka. Ceo život posvetio je veri i naciji. Dao je nov pravac srpskom verskom, kulurnom i političkom životu i na taj način ostvario „jedan nov životni oblik svoga naroda“.

Utemeljivač srpske crkve

Sveti Sava je Srbiju učinio zemljom evropske i mediteranske civilizacije. Naročiti značaj imalo je Savino staranje o pravoslavnosti Crkve i naroda u strogo vizantisjkom duhu. Monaštvo je usmereno svetogorskim putem. Staranje o monaštvu pokazuje se kao jedna od glavnih Savinih preokupacija na putovanjima po Istoku 1229. i 1234. godine.

Sava je u Srbiju došao kao arhiepiskop pun svetlih ideala o svome pozivu, prvo je obavestio Stevana. Nakon toga, otišao je u Studenicu, da se pokloni grobu svoga oca i da mu zahvali za pomoć.

Organizaciju Srpske crkve izveo je odlično u svakom pogledu. Prvo je izvršio podelu zemlje na eparhije, zatim je njih podelio na protopopijate, a njih na crkvene opštine. Najbolje od svojih učenuika postavio je i posvetio za episkope, a najbolje od sveštenika za prototipe.

Veoma je važno reći da je on, koji je bio veran i predan Pravoslavnoj crkvi, radio i na učvršćivanju pravoslavne vere, ostavio netaknutu organizaciju katoličke crkve u Srbiji.

Ono što je Sveti Sava stvorio, ostavilo je dubok trag u našoj istoriji.

Evo kako je Milovan Vitezović opisao njegov rad:

- Istorija sa njim započinje, digao je školu do svetinje, sve nam je sveto njim započelo, on je sveti – sveto mu je delo - napisao je on.

 

Legenda o Svetom Savi

Naiđe Sveti Sava pokraj jedne sirotinjske kuće taman na Božić. Tamo kuknjava jer se čeljad nije imala sa čim da se omrsi. Sveti Sava dao je domaćinu punu kesu masla. Obraduje se siromah i zahvali, a žena uze maslo, prikupi korica i spremi poparu. Siromah je trošio maslo godinu dana, a nikada mu nije nestajalo. Tek kada se pohvalio jednom prijatelju, poče maslo da iščezava. Da se siromah nije hvalio, Bog zna dokle bi mu trajalo ono maslo.

Tropar

- Bio si nastavnik, prvoprestonik i učitelj puta koji vodi u život. Kada si došao Svetitelju Savo, najpre si svoje otačastvo prosvetio i preporodivši ga Duhom Svetim, kao drveta maslinova, zasadio si u duhovnom raju sveosveštana svoja čeda. Zbog toga, kao ravnog apostolima i svetiteljima, poštujući te molimo: Moli Hrista Boga da nam daruje veliku milost.

Molitva

- Veliki ukrase među Svetiteljima, Bogomudri oče Savo, molimo ti se, mi, sluge tvoje, i pripadajući i vapejmo ti: ne ostavi decu svoju, oče, nego svagda budi sa nama, kao što si obećao, da te i mi o dužnosti slavimo, da te veličamo, da proslavljamo veličinu i silu tvoju, i da ti prinesemo dostojnu pesmu, kličući i govoreći: tebe veličamo Svetitelju, tebe slavimo, Svetilniče, tebi se klanjamo, oče Savo, moli, molimo ti se, da se spasu oni koji slave Sveti Spomen tvoj. Amin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (2)

Loading
Kristina

26.01.2024 21:29

Tekst mi se bas dopao.Toliko podataka na malom prostoru.Topao i svecan.Pohvala

Tijana

26.01.2024 21:33

Jedan ozbiljan i edukativan tekst.Pohvala