Tašmajdan
Foto: Alo/Alo.rs / Dušan Adamović

Ikona prikazuje Presvetu Bogorodicu samostalno, bez malog Hrista sa kojim se uobičajeno predstavlja. Neobična je po tome što sedam strela bodu srce Majke Božje.

Nenad Krpesic

Od ranog jutra juče veliki broj vernika u dugačkom redu na Tašmajdanu, prema hramu Svete Trojice iza crkve Sv. Marka, čekao je da se pokloni i pomoli ispred ikone, koja je u pravoslavnu rusku crkvu stigla u sredu.

Ekipa Alo! bila je na Tašmajdanu, gde smo se uverili u to sa koliko jakom verom su poklonici došli u crkvu.

- Čekam nešto duže od dva sata i mislim da me ništa neće pokolebati, ni loše vreme, ni kiša, ni sneg - rekla je jedna od žena koja je stajala u redu dugom preko 200 metara.

 

 

Druga Beograđanka, rodom iz Rusije, rekla je da vredi da se čeka i duže, te da za takve svetinje vreme ne važi.

- Vera to se podrazumeva, nada i ljubav. Šta bi drugo. Samo da to delimo i širimo.

Neki su i čekali i duže:

- Četiri sata vredi čekati. I ako treba još četiri, da bih se poklonila ispred ikone. A žena sam sa 70 godina, moliću fino. Neka pada šta pada, ostajem ovde.

Svi koji su mirno čekali u redu, složni su u jednom - znaju zašto su tu: „Da nam donese blagostanje, mir, zdravlje“.

- Ništa mi nije teško, naročito da čekam, sve za Majku Božiju i za našeg gospoda Isusa Hrista. Znači, to nam je jedino što je istinito i u šta verujemo. To je naš gospod, presveta naša majčica Bogorodica koja nam je rodila našeg Isusa Hrista.

Kako dodaju neki, uz Božju pomoć izdržaće:

- Da, da. Ikona je blagotvorna, velika je moć i malo je hladno, ali izdržaćemo uz Božiju pomoć. Nadam se da me neće pokolebati vreme, mnogo je hladno, ali znamo zašto smo tu.

Ikona Majke Božije „Umekšanje zlih srca“, jedna od velikih svetinja Ruske pravoslavne crkve, koja godinama ne prestaje da mirotoči, u Srbiju je stigla posredstvom organizaciji Fondacije Svetog Romana iz Moskve. U ruskoj crkvi ona je doneta na poklonjenje vernicima, a tim povodom liturgiju je služio starešina hrama otac Vitalije Tarasjev.

Ikona mirotoči već 24 godine i naziva se „živa“. Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije u okviru svojih ispitivanja je sa ikone uzela smirnu, i utvrdila je da je njen sastav sličan soku koji luči neko četinarsko drvo iz toplijih krajeva, kaže se na sajtu manastira Ostrog gde je ikona bila prošle godine. Petrovaradin, Zrenjanin, pa Niš

Planirano je da danas, 26. januara, ikona bude u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovaradinu, a potom će do 30. januara biti u manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, u Eparhiji banatskoj. Nakon će vernici moći da se poklone ovoj ikoni od 30. januara do 2. februara u manastiru Prepodobnog Romana u Nišu.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading