dete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ona je objasnila da pojam „tridemija“ može da se koristi ukoliko se govori o tri vrste zaraznih bolesti koje su prisutne na istom području u epidemijskoj formi ali, kako dodaje, na kraju 2023. godine u Srbiji je bilo četiri-pet bolesti koje su pravile problem.

- U januaru se može govoriti o tridemiji, ali krajem prošle godine imali smo više bolesti: korona virus, koji je prisutan tokom cele godine, respiratorni sincicijalni virus (RSV) koji se javio krajem oktobra i bio prisutan do kraja godine, zatim od oktobra rino virus, a prvi grip na teritoriji Srbije u sezoni 2023/24 otkriven je u novembru, a registrovan krajem godine u manjem broju, međutim, od januara ga ima sve više i dominira u odnosu na ostale virusne infekcije - kazala je Maris za Tanjug.i naglasila da je tu i veliki kašalj od kojeg se, prema njenim podacima, i registruje najveći broj obolelih u Beogradu.

- Tokom 2023, odnosno od jula zaključno sa prošlom nedeljom, ukupno na teritoriji glavnog grada je registrovan 631 oboleo od velikog kašlja, a tu je najveći procenat dece uzrasta od 10 do 19 godina, čak 69,2 odsto - rekla je ona i istakla i da je među obolelima najviše potpuno vakcinisanih - 68,3 odsto.

Na pitanje da li je moguće da jedna osoba oboli od više virusa istovremeno, Maris kaže da se neretko dešavalo da dođe do mešanja virusa.

- Svaka infekcija dovodi do pada imuniteta i onda na tako oslabljen imunitet lakše se nadoveže neka druga infekcija. Na primer imali smo veliki kašalj i koronu zajedno sa RSV, a sem tih virusa koje sam spomenula, izoluju se i adenovirus i drugi respiratorni virusi rekla je ona i dodala da je u početku bolesti jako teško razlikovati o kojem se virusu radi, jer svi imaju slične simptome i liče na prehladu.

U SRBIJI AKTUELNA EPIDEMIJA TRI VIRUSA Pik respiratornih infekcija tek možemo da očekujemo

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Sekrecija iz nosa, povišena temperatura, blagi kašalj, ali to su prvi simptomi koji se javljaju i kod velikog kašlja. Obično se veliki kašalj otkrije u drugoj fazi bolesti kada postoje napadi kašlja koji su praćeni zacenjivanjem i na kraju povraćanjem. Tokom noći je izraženiji i jako dugo traje - kaže Maris.

Ako kašalj traje duže od dve nedelje u ovakvoj epidemijskoj situaciji, Maris naglašava da se mora pomisliti na to oboljenje.

- Prva faza može trajati do dve nedelje, drugi kada su izraženi simptomi može trajati duže od četiri nedelje, a oporavak je veoma dug - dodala je onai dodala da je ovo u poslednjih dvadeset godinanajveća epidemija velikog kašlja u Beogradu.

Maris podseća da je i virus korona tokom cele godine prisutan u populaciji, za razliku od ostalih respiratornih infekcija koje se javljaju sezonski.

- Tek očekujemo pik tih respiratornih infekcija, jer se one javljaju s jeseni i na zimu. Deca su se vratila u školske klupe u zatvoren prostor i to je rizik za širenje respiratornih infekcija. Kada govorimo o kovidu, za grad Beograd, u prethodnoj nedelji uočava se smanjenje broja novoobolelih u odnosu na nedelju pre toga - zaključila je ona.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading