dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Akcije NIS-a i aerodroma "Nikola Tesla" prodalo je više od polovine građana Srbije, dok akcijama Telekoma i Akcionarskog fonda ne može da se trguje na berzi.

Na šalterima oko 1.300 pošta širom Srbije može se izdati nalog za prodaju besplatnih akcija aerodroma "Nikola Tesla" i NIS-a. Besplatne akcije mogu se naslediti ili pokloniti,a procedura nije komplikovana.

Ivan Bijičić, iz banke "Poštanska štedionica", ističe za RTV da je kod nasledstva dovoljno da naslednik dođe sa ostavinskim rešenjem gde će mu se na šalterima poslovnice banke izvršiti prenos besplatnih akcija.

-Što se tiče poklona, tu postoji još jedan korak. To je da poklonodavac i poklonoprimac zaključe ugovor o poklonu. ugovor se mora overiti kod javnog beležnika, a zatim poklonodavac sa tim ugovor dolazi na šaltere gde se vrši prenos- naglašava Bijičić.

Ministarstvo privrede izdaje građanima kopiju potvrde o upisu u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije potrebnu za ostavinske raspravu.

-Ukoliko nemate potvrdu, pred nadležnim organima treba da dokažete da je naslednik bio upisan kao vlasnik besplatnih akcija na sajtu Ministarstva privrede, u segmentu usluge. Tu piše kompletna procedura. Nakon dostavljanja te potvrde nadležnom organu, nakon dobijanja pravosnažne sudske presude, idete kod brokera ili u Poštansku štedionicu i prenos vlasništva upisujete na sebe- reči su Slobodana Cvetkovića, ministra privrede u vladi Srbije.

Proveru statusa nosilaca prava besplatnih akcija građani mogu da izvrše kod ovlašćenog brokera ili na šalterima "Poštanske štedionice". Rok u kome vlasnici besplatnih akcija mogu ispostavljati naloge na šalterima Pošta, bez naplate troškova, produžen do 31. decembra

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading