Najledenije mesto u Srbiji
Foto: Alo/Foto: RINA

Meštani kažu da su navikli i da su zime nekada bile još oštrije, a navikli su i mališani koji redovno pohađaju nastavu uprskom velikoj hladnoći.

- Nastava se odvija normalno, ali su prevoznici koji dovoze đake malo kasnili zbog smrzavanja nafte u vozilima. Naši đaci su navikli na ove zimske uslove, toplo se obuku i ne smeta im zima. To su pravi borci od malih nogu. Ono što smo mi učinili jeste da je u školi renovirana stolarija, pa učenici borave u toplim prostorijama što je i najvažnije, rekao je za RINU Muzafer Bibić direktor Osnovne škole u selu Karajukića Bunari.

Svi putevi do sela su trenutno prohodni, meštani se greju na drva, a vatra se loži tokom čitavog dana. Iz kuće se izlazi samo kad se mora, a tokom zime potoši se i preko 20 metara drva.

- Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Usled velike hladnoće u nekim domaćinstvima došlo je do smrzavanja vodovodnih cevi, dodaje Muzafer.

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima oko 300 dece.

Selo Karajukića bunari najledenija je tačka Srbije, 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu sa izmerenih - 39,5, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading