Praznična trpeza
Foto: Alo/Foto D.Barbul

Da li ste znali da se u januaru obeležava čak devet verskih praznika? Tokom prvog meseca u godini uživamo u prazničnom periodu s najbližima, pa često ne vodimo računa o tome koliko i šta jedemo. Kako smo u ovom periodu opušteniji, neretko zaboravljamo na važnost očuvanja zdravlja i zato je redovna provera laboratorijskih parametara izuzetno važna nakon perioda jače i obilnije ishrane, kaže doktorka Nada Vujić-Jović, specijalista opšte medicine.

Ovo je važno i zato što se oko 70 odsto svih medicinskih dijagnoza postavi na osnovu laboratorijskih nalaza!

- Veoma je važno redovno kontrolisati ove parametre, čak i onda kada ne postoje nikakvi simptomi. Zato su oni uvek neizostavni deo preventivnih pregleda, koje treba redovno sprovoditi bez obzira da li je reč o zdravoj osobi ili pacijentima s hroničnim oboljenjima - ističe dr Vujić-Jović.

Jedna od najčešće izvođenih analiza je kompletna krvna slika, koja je veoma značajna jer se koristi za procenu opšteg zdravstvenog stanja i može da ukaže na niz oboljenja poput anemije, virusnih i bakterijskih infekcija, alergijskih stanja i malignih bolesti.

Kada je reč o biohemijskim analizama, parametar koji se najčešće proverava je glikemija, tj. nivo glukoze, odnosno šećera u krvi. Kako bi naše telo normalno funkcionisalo, za organizam je potrebna određena količina glukoze, koja služi kao osnovni izvor energije i pokretač svih aktivnosti u našem telu.

- Povećana vrednost glikemije zahteva da se urade dodatne analize krvi kako bi se utvrdilo da li je reč o preddijabetesu ili dijabetesu. Ovaj parametar takođe služi kao stepen kontrole dijabetesa kod obolelih koji ukazuje na efikasnost lečenja. Za kontrolisanje dijabetesa koristi se i analiza pod nazivom HbA1c, koja nam daje važne informacije o uspešnosti lečenja, jer predstavlja pokazuje tromesečnu vrednost glikemije - dodaje lekarka.

Druga važna stavka u analizama je lipidni status, koji označava nivo masti u krvi i obuhvata određivanje ukupnog holesterola, HDL holesterola, LDL holesterola i triglicerida. Kada se vrednosti holesterola podignu iznad određenih granica, to može predstavljati ozbiljan izazov za naše zdravlje ili signalizirati potencijalne druge zdravstvene probleme.

Praznična trpeza

Foto D.Barbul

Dr Nada Vujić-Jović

- Holesterol se u krvi transportuje vezujući se u lipoproteine različite gustine, od kojih su najvažniji HDL holesterol ili „dobar“ holesterol koji ima protektivnu ulogu i što ga je više, to je bolje. Zatim, LDL holesterol ili „loš“ holesterol, koji predstavlja faktor rizika za pojavu srčanih i cerebrovaskularnih oboljenja - ističe dr Vujić- Jović, i dodaje da povećan unos hrane povećava nivo triglicerida.

Poremećaj ovih parametara je veoma čest nakon prejedanja, odnosno unosa velike količine hrane i pića. Zato su redovni preventivni pregledi i provera laboratorijskih nalaza ključni za očuvanje zdravlja. Uz to, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost čine neophodan deo brige o svom telu. Neka još veća posvećenost zdravlju bude jedna od vaših novogodišnjih odluka i zato proverite vašu krvnu sliku i zakažite preventivni pregled na vreme, savetuje lekarka.

D. N.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading