Bogojavljenje
Foto: Printscreen/Youtube

To ne treba mešati sa Zapadnjačkim praznikom koji se zove Epifanija kojim se slavi poklanjanje Mudraca i darivanje bogomladenca Hrista, piše portal Čudo.

Reč Teofanija (*Bogojavljenje) znači „Otkrovenje Božje“; prema tome Bogojavljenje označava otkrivanje Trojične Božje prirode kad se Isus krstio. Svedoci tog događaja čuli su glas Boga Oca sa Nebesa, videli Duha Svetoga kako silazi na Isusa i mogli su da vide Isusa u telu, za koga je Bog posvedočio svojim glasom da je On Njegov Sin.

Simbolika Bogojavljenske ikone je duboka i bogata. Postoji jedan deo koji želim da istaknem ovde. Isus je neodeven, ili skoro neodeven.

Postoji razlog zbog kojeg je Hristos odslikan sa malo odeće ili skoro bez odeće. Ali zašto je to bitno? Kroz ceo opis stvaranja sveta u Knjizi Postanja mi vidimo Boga kako stvara i govori da je to „dobro“. Čovek i žena su stvoreni zajedno u Božjem liku.

Oboje su bili lepi, i premda nisu imali fizičku odeću, oni su bili obučeni u slavu „lika“ i „obličja“ Božjeg. Međutim, oni su pali u greh, sakrili su se od sramote dok im Bog ne donese odeću od kože da obuku (što simboliše grešnu težnju koja pomračuje našu pravu prirodu).

Njihova prirodna lepota pretvorila se su predmet stida. Adam i Eva su pali, a sa njima je pala i tvorevina.

Običaji i verovanja

Postoji nekoliko himni koje se pevaju za ovaj praznik, ali Tropar pretprazništvu potvrđuje neke stvari:

- Veseli se Adame sa pramaterom Evom, ne krijte se kao nekada u Raju, jer videvši vas nage, javi se, da vas obuče u prvu odeždu. Hristos se pokazao želeći da svu tvar obnovi...

Proslavljanje Bogojavljenja

Tokom ovog perioda godine, sprovodi se jedan prelep običaj i sveta vodica se priprema u svakoj parohiji. Sabrani narod uzima svetu vodicu i nosi kući.

Ona se čuva i koristi u crkvi tokom cele godine.

Takođe, kuće se pokropljuju svetom bogojavljenjskom vodicom u nedeljama koje slede.

Nije neobično dati mali poklon svešteniku koji osveštava dom (mnogi sveštenici ne primaju platu i ovakvi događaji im pomažu da finansijski izdrže čitavu godinu) i/ ili se sprema obrok za njega.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading