Krčedinska ada
Foto: Printscreen/MUP

Milenko Plavšić, vlasnik stada krava i konja, koji su zarobljeni na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, još nije uspeo da preveze svu stoku na svoje imanje u Kovilju.

Krčedinska ada

MUP

 

On ne može da pohvata konje koji su, zbog polomljene ograde na oborima, izašli napolje i slobodno se kreću pašnjacima.

Plavšić je rekao da mu je u ovom trenutku prioritet da evakuiše još pet krava, koje su iscrpljene zbog hladnoće. Plavšić je rekao da su zbog iscpljenosti do sada uginule četiri krave, a da pojačanom ishranom sada pokušava da oporavi preostale.

Dodao je da poseduje oko 100 konja, domaćih i mešanaca, a da ne zna tačan broj jer ih kradu dok su na ispaši na adi, gde ih izvodi već desetak godina. Plavšić je rekao da na tom rečnom ostrvu ima stoke više vlasnika i da i sam ima nekoliko jutara zemlje za ispašu. Podolska goveda su stara i danas retka rasa, prepoznatljiva po velikim rogovima u rasponu i do metar i po, sa crnim repovima.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, nastalo pomeranjem toka reke na jug, kada je Dunav presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Ada se proteže preko puta Krčedina. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac.

Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira, u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading