Zadatak iz matematike
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Koji je vaš odgovor? 4 ili 1? To je pitanje o kojem korisnici Tvitera raspravljaju ove nedelje nakon što je neko objavio matematički zadatak za 11-godišnjake.

Brojni korisnici Tvitera se češu po glavi dok pokušavaju da se prisete ispravnog načina da reše problem koristeći redosled operacija.

Korisnici interneta se svađaju oko tačnog odgovora matematičkog zadatka, za koji stručnjaci kažu da je "matematički dvosmislen".

Šta je tačno?

"Matematika nije bauk, ali mnogi ljudi ne znaju osnove matematike", napisala je jedna korisnica koja je istakla da je tačan odgovor 1.

Ispod njenog komentara usledila je rasprava.

"Bez ljutnje, ali nisi u pravu i više je štete sa ovim tvitom nego koristi. Deljenje i množenje su ravnopravne operacije i rade se redom. Rezultat jeste 4",

"Draga Ivana, dobili ste rezultat jedan koji adekvatno pokazuje ocenu vašeg znanja", pišu joj ljudi.

Nakon brojnih nagađanja, jedan korisnik je objavio postupak kojim se dobija tačan rezultat - broj 4. 

"Ljudi, da li vi mene zaje***ate?", napisao je i dobio stotine lajkova.

Matematička dvosmislenost 

Ana Masterson, učiteljica i glavna službenica za učenje u Atom Learningu, rekla je za Daily mail da to da li će neko postići rešenje od 1 ili 4, zavisi od toga koju matematičku "konvenciju" koristi.

"Škole danas slede konvenciju da množenje i deljenje treba da se rešavaju u istoj fazi BIDMAS-a - gde rešavate s leva na desno u jednačini", objasnila je ona.

BIDMAS, koji se odnosi na redosled operacija za rešavanje matematičkih jednačina, označava: zagrade, indekse, deljenje, množenje, sabiranje i oduzimanje.

Pod BIDMAS-om, zagrade se računaju kao množenje, a brojilac se rešava na sledeći način:

36:3(8-6)

= 36:3x2

= 12x2

= 24

24 se zatim deli sa imeniocem, 6, dajući konačni odgovor: 4.

Međutim, Masterson je objasnila da druga konvencija koja sledi da brojeve ispred zagrada treba posmatrati kao "povezanije" nego da postoji simbol operacije.

Stoga bi te brojeve trebalo prvo pomnožiti sa bilo kojom jednačinom ili brojem koji se nalazi u zagradama:

36:3(8-6)

= 36:3(2)

= 36:6

= 6

Brojilac od 6 bi se tada podelio sa imeniocem 6, dajući konačni odgovor: 1.

Stručnjak za matematiku je tvrdio da većina kalkulatora i softvera koji izračunavaju linearne jednačine prate prvu vrstu konvencije koja daje rešenje od 4.

"To je tehnički tačniji odgovor", objasnila je Masterson.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading