16. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

To su omogućile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koje su stupile na snagu 15. septembra prošle godine, a na snazi je od 1. januara ove godine. Ove izmene zatražili su predstavnici penzionera, jer se ranije dešavalo da PIO fond isplaćuje celu penziju, a da je porodica kasnije morala da vrati deo koji je „ležao” na računu, a koji im do sada nije pripadao zakona ili da su banke skidale rate kredita.iako je po zakonu porodica taj novac trebalo da vrati u PIO fond.

Predsednik Unije penzionera Srbije "Nezavisnost" Miloš Grabundžija rekao je da su sindikati pokrenuli izmene zakona i da je dobra vest da je konačno počela primena, navodi RT Balkan.

- Ako je neko preminuo 10. marta, naslednici su imali pravo na samo trećinu penzije, ali bi PIO fond uplatio ceo iznos, jer je lice bilo živo u trenutku isplate penzije, a potom je porodica morala da se vrati. novac koji im je uplaćen. Bilo je komplikovano i za PIO fond i za naslednike - objasnio je Grabundžija.

Od poslednje penzije niko ne može da „izmiri dug”

Novina je da banke i poverioci neće smeti da „skidaju” rate, ako je penzioner bio u dugovima u trenutku smrti, dok se ne završi ostavinska rasprava.

U Fondu PIO kažu da će za umrle korisnike od 1. januara ove godine tražiti od banaka i poverilaca da nakon poslednjeg dana u mesecu u kome je preminuo korisniku vrate iznos penzija i naknada koje ne pripadaju.
Pojašnjavaju da je, u skladu sa navedenim izmenama, banka dužna da na njegov zahtev Fondu vrati iznose penzije, odnosno novčane naknade isplaćene posle poslednjeg dana u mesecu u kome je penzioner preminuo, i da te iznose ne može koristiti za izmiri sva potraživanja koja može imati prema korisniku. Isto važi i za poverioce kojima su sredstva isplaćena posle poslednjeg dana u mesecu u kome je korisnik preminuo, po osnovu obustave penzije.

To znači da banka ili neko preduzeće, ako je penzioner kupio pod administrativnom zabranom, neće smeti da se namiri od tog novca, već mora da ostane cela penzija koja ide naslednicima.

Promene i u porodičnim penzijama

U skladu sa ovom izmenom menja se i član 111. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Odnosi se na sticanje porodične penzije, nakon smrti penzionera. Navedeno je da se isplaćuje najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je penzioner preminuo.

To, objašnjavaju u Fondu PIO, znači da će u slučaju smrti penzionera pravo na porodičnu penziju biti utvrđeno i isplaćeno najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome korisnik preminuo, pod uslovom da porodični penzioner u tom periodu nije osiguran.

Fond PIO je kao primer naveo da u slučaju da penzioner umre 15. marta 2024. godine, pravo na porodičnu penziju imaju oni koji bi je ostvarili najranije od 1. aprila. U Fondu PIO objašnjavaju da će se ovim izmenama zakona rešiti problem naplate većih iznosa isplaćenih penzija nakon smrti penzionera, a porodice preminulih korisnika neće biti oštećene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading