šminkanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nedavno je vlasnica jednog uspešnog salona lepote na svom Tiktok nalogu podelila jedno neprijatno iskustvo koje je doživela.

- Došla nam je žena u salon koja je želela da zakaže termin za svoju ćerku koja uskoro puni 13 godina i koja želi da ima puder-obrve, trajnu šminku na usnama i nadogradnju trepavica. Gospođa je insistirala, a ja sam pokušala da joj objasnim da mi to ne radimo devojčicama. Za to vreme me je njena ćerka gledala čudno, da ne kažem ljutito. Morala sam da im kažem da nama politika salona to ne dozvoljava, a one su izašle besne - podelila je ona sa svojim pratiocima i dodala da je ubrzo zbog toga dobila i negativne recenzije, prenosi Kurir.

Pokušaj podvođenja

Nažalost, ovaj salon jedan je od retkih koji odbija da ove usluge radi devojčicama, a prof. dr Zorica Mršević, istraživač fenomenologije nasilja sa Fakulteta za evropsko-političke studije, to što rade pojedine majke ocenjuje kao seksualizaciju dece. 

- To ne podnosim! Ne podnosim ni kad vidim da im onako malima oblače kupaće kostime iz jednog dela, nakače im to jer kao košta, pa je lepo... To je već neko seksualizovanje dece i za tim nema potrebe. Ovaj slučaj je zaista strašan, to je pokušaj podvođenja sopstvene ćerke, da izgleda kao mala prostitutka da bi je neki baja izveo, platio joj piće, pa možda i u krevet odveo. Ne znam koje su zadnje namere, ali sigurno nisu da se samo potroši novac - naglašava Mrševićeva.

MAJKE OD DEVOJČICA PRAVE STARLETE Lečeći svoje komplekse, plaćaju im čak i ove tretmane koje ne rade ni sve odrasle žene

Foto: Shutterstock

 

Ona dodaje da to što pojedine majke žele da rade sa svojim ćerkama nije prilagođeno uzrastu te dece.

- To je put ka podvođenju maloletnica, to je vrlo nemoralno i kriminalno. Sve što je seksualizacija dece jeste jedan pogrešan put i protivi se zdravom razumu i moralu. U svakom slučaju nije normalno i uobičajeno - ističe Mrševićeva.

Rizik od poremećaja

Psihoterapeut Jelena Manojlović naglašava da je to pogrešan sistem vrednosti.

- Fokusiramo se na spoljašnji izgled, a ne na ono što je unutra. Vi detetu od 13 godina usađujete da ono mora da bude lepo sa puder-obrvama i velikim usnama i grudima. Indirektno nabijamo komplekse deci da ništa sem lepe dece nije vredno. Tu je veliki rizik od psihičkih poremećaja, a ponajviše od poremećaja u ishrani - smatra Manojlovićeva i naglašava da svi saloni treba da se ugledaju na ovaj salon koji odbija da takve usluge radi na deci, kao i da je sigurna da je ova majka našla salon koji je prihvatio da njenoj ćerki uradi to što je tražila.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading