OVO MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT AKO OSTANETE ZAVEJANI Iz Gorske službe spasavanja savetuju da zimi ovo obavezno držite u automobilu
Foto: Printscreen/Tanjug/Ap

- Možete proklizati i sa 10 na sat. Ali, što je manja brzina, to su veće šanse da nekako, ipak, uspostavite kontrolu nad vozilom i manje su šanse da se dese teže posledice - pojašnjava Okanović.

- Baš u ovim vremenskim uslovima telefon dežurne službe i Gorske službe spasavanja često zvoni. Ljudi prijavljuju da su ostali zavejani, da su ostali zaglavljeni i vrlo često je uzrok navigacije koja ih je navela na put koji ili ne postoji ili koji se jako loše održava u ovakvim uslovima".

Vozačima savetuje da bar deset minuta ranije krenu, da očiste vozilo i provere akumulator automobila, jer ukoliko motor ne startuje na temperaturi od 2-3 stepena, onda će problem biti još veći na -10 stepeni.

zima

Foto: Shutterstock

 

Lanci za gume su, takođe, važna oprema ali i umeće da ih stavimo, pa zato savetuje Jutjub snimke gde se može videti kako se postavljaju na pneumatike. Savet je da u rezervoaru bude što više goriva, što više struje u bateriji mobilnog telefona, što više hrane, vode.

Podseća da Gorska služba spasavanja savetuje da obavezno imamo jednu sveću, jer sveća može značajno da poveća temperaturu unutrašnjosti vozila.

Mnogi pešaci zbog stanja na putevima izlaze na kolovoz, pa se i njima savetuje da se obuku tako da budu vidljivi u lošim vremenskim uslovima.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading