Krčedinska ada
Foto: Printscreen/MUP

Evakuacija je započela u utorak, ali su se odmah pojavili problemi. Najpre je morala biti promenjena skela, jer prvobitna nije imala ogradu. Zatim se, posle svega dve ture, u kojima je evakuisano oko 60 životinja, pokvario brod.

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Nijedna životinja nije uginula, mada su dve u lošem stanju.

Krčedinska ada

MUP

 

Danas sledi evakuacija konja, što će biti najteži deo i predviđeno je osam prevoza jer na skelu staje oko 25 životinja.

Prema rečima direktora Javnog preduzeća "Vojvodinašuma", Kokai Rolanda, zvaničan zahtev za pomoć stigao im je tek u ponedeljak.

"Do sada ovako nešto nikad nismo radili. Mi smo za osam sati skelu dopremili preko 55 kilometara, a danas će nam pomoći privatnici, pošto se naš brod pokvario. Mi obezbeđujemo logistiku, ostalo procenjuju stočari", kazao je Roland.

Krčedinska ada

MUP

 

 

Iz "Vojvodinašuma" su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, "Vojvodinašuma", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, biti prebačene na bezbedno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading