Lanci za sneg
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sneg je od jutros usporio saobraćaj širom zemlje, pa i u prestonici, a pokazala se važnost upotrebe lanaca za sneg. 

Agencija za bezbednost saobraćaja ranije je podsetila vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

zima

Foto: Shutterstock/Andrei Stepanov

 

Na ovim temperaturama pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu.

Na pneumaticima za zimsku upotrebu dubina gazećeg sloja (šara pneumatika) mora biti minimum četiri milimetra.

Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga".

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, a kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

Kave su cene lanaca za sneg?

Prema podacima koje smo pronašli, cena paketa lanaca za sneg kreće se od 1.399 dinara (navodi se da je popst 22 odsto) do 8. 690 dinara. Našli smo neke koji koštaju i po 20.000 dinara.

Najviše se kupuju, kažu nam prodavci, oni od 2. 500 dinara od 12mmm, kao i lanci 4x4 16mm, čija je cena 5.000 dinara u proseku.

Postale su popularne i "čarape" za gume, koje koštaju oko 2.000 dinara, a naš sagovornik preporučuje i da pogledate da li neko ima akciju gde se nudi paket u čijem sadržaju su lanci, plus rukavice. Proverili smo - takav set košta 2. 300 dinara.

Kako snega nije bilo prethodnih nedelja, verujemo da su zbog toga prodavci snizili cene, jer je gotovo na svakom odovih proizvoda istaknuta akcija od 20, 30 ili 40 odsto popusta. Pored rukavica, na poklon uz lance se nudi i strugač za stakla.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je u obavezi da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna koja iznosi i do 20.000 dinara.

(Blic)

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading