Tito
Foto: Printscreen

Kao što znate, proslava kalendarske Nove Godine je pojava novijeg datuma. Tek od dolaska komunista na vlast 1944. godine ovaj praznik postaje ono što je danas, određuju se tri neradna dana, Božić Bata (tj. Sveti Nikola) postaje Deda Mraz, organizuju se priredbe po školama itd.

Do 1919. godine julijanski kalendar je bio zvaničan i do tada se zvanično slavio Božić, koji je bio državni praznik, pa zatim kao Slava—Sveti Vasilije, pa Sveti arhiđakon Stefan itd. I kada je 10. januara 1919. godine država zvanično usvojila gregorijanski kalendar i kada je došlo do razmimoilaženja između svetovnog i crkvenog kalendara, svetovna Nova godina se praktično nije posebno proslavljala, naročito zato što pada u sred Božićnog posta.

Sa dolaskom komunista na vlast se sve menja.

Kao što možete da vidite u ovom dokumentu Ministarstva prosvete NR Crne Gore koje je postupalo po nalogu Ministarstva za nauku i obrazovanje FNR Jugoslavije iz 1945. godine, komunističke vlasti su odmah počele da rade na “učvršćivanju” kalendarske Nove godine “kao narodnog praznika”, a sve u cilju da se “pomogne, suzbije i odvrati pažnja od svetkovanja božićnih praznika”, naročito “kod dece i omladine”.

dokuemnt tito

Printscreen

 

 

Tako se proslava svetovne Nove godine uvodi u sve osnovne i srednje škole, dobijaju se u cilju proslave 3 neradna dana i nalaže se organizovanje novogodišnjih priredbi u svim školskim ustanovama i radnim organizacijama.

Ono što je najzanimljivije je to da komunisti uopšte nisu krili da to čine da “potisnu i suzbiju značaj verskih praznika” koji je do tada u narodu bio neprikosnoven.

Takođe se traži da izbor i sadržaj programa novogodišnjih proslava “očisti od uticaja mističkih i simboličkih obreda” koji uz takve proslave često budu vezani zbog blizine Božića.

Danas se čini da je komunistički eksperiment u velikoj meri uspeo i da je srpski Božić kod mnogih Srba još uvek u senci novogodišnjih krkanluka, opijanja i šenlučenja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading