Badnje veče
Foto: Alo/Alo

Za razliku od Nove godine koja je sinonim za žurke, lud provod a nažalost često i haos u saobraćaju, tržnim centrima i prodavnicama, Božić je u našoj zemlji zadržao svoj porodični i tradicionalni duh i proslavlja se uglavnom bez velike pompe i komercijalnih elementa.

Ukoliko živite u gradu, verovatno ćete preskočiti običaj odlaska u šumu i seče badnjaka, već ćete dom ukrasiti simboličnom granom hrasta i proklijalim žitom, a na vašoj trpezi će se naći nešto od tradiconalnih jela.

Badnji dan kao poslednji dan velikog posta rezervisan je za ribu, žitarice, suvo voće i neku posnu poslasticu, dok se za Božić sprema bogata trpeza. Sastavni deo božićne trpeze čini česnica, posebno spremljena pogača u kojoj se krije novčić. Onaj ukućanin koji ga pronađe može da očekuje srećnu i bogatu godinu pred sobom. Za Božić možete deci spremiti male pokone – bogate paketiće su već verovatno dobili za Novu godinu, pa je sada vreme za neki manji simboličan poklon u duhu tradicije.

Najveća vrednost ovog praznika zapravo je u okupljanju porodice. Čak i ako niste religiozni, ovi dani su odlična prilika da se okupite, zaboravite na sve nesporazume i negativne stvari i da se okrenete pozitivnim stvarima i lepim zajedničkim temama.

Ukoliko živite u inostranstvu, proslava Božića gotovo dve nedelje posle datuma kada ovaj datum slavi većina sveta, poseban je doživljaj. Praznična euforija se stišala i većina se vratila svakodnevnim obavezama. Božićne proslave obično su vezane za lokalne crkve oko koji se okuplja srpska zajednica. Od ekscentirčnijih načina obeležavanja ovog praznika, izdvaja se srpska zajednica u Kaliforniji, čiji predstavnicu su uspeli da izdejstvuju posebnu zvaničnu odzvolu da svoj praznik obeleže pucanjem iz vatrenog oružja, na izrazito čuđenje svojih američkih komšija.

Ako živite u dijaspori, a ove godine niste uspeli da se organizujete da ovaj veliki praznik provedete u domovini, naš predlog je da ipak preskočite pucanje, a da praznik provedete sa svojom porodicom i lokalnim prijateljima kojima će sigurno biti zanimljivo da saznaju nešto novo o specifičnostima našeg načina proslave Božića. Ne zaboravite da baš danas ili sutra pozovete sve koji su vam dragi i čestitate im Badnji dan i Božić. Takođe, kako biste se osećali više "kod kuće", čak i kad živite daleko od rodnog mesta, predlažemo vam da porodično pogledate neki domaći film ili emisiju na maternjem jeziku. Što je najvažnije, ne zaboravite da je ovaj praznik stvar srca i ljudi oko vas i provedite ga u miru i veselju gde god da se nalazili!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading