ŠTA TREBA DA ZNATE O VELIKOM KAŠLJU Simptomi nisu uvek jasni, bolest se odvija u dve faze, a evo koliko traje
Foto: Shutterstock

Veliki kašalj ili pertusis, nažalost, ponovo je prisutan među nama. Reč je o veoma zaraznoj infekciji respiratornog trakta, a situacija u Srbiji i regionu je alarmantna. Iz Batuta ističu da je najveći broj obolelih prijavljen na teritoriji Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost obolelih u odnosu na broj stanovnika zabeležena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Bolest nije naivna i može da ima ozbiljnije komplikacije, pogotovo u malom uzrastu, istakla je u "Jutru" nedavno doktorka Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike U KBC Dragiša Mišović i otkrila kako se prenosi: "Prenosi se respiratornim putem, a među nevakcinisanima može jako brzo da se prenese. Sada ta vakcina protiv velikog kašlja nema trajni imunitet. Najčešći prenosioci jesu starija deca, adolescenti koji imaju oslabljen imunitet. Imaju kašalj koji prepoznaju kao virusnu infekciju praćenu produženim kašljem", upozorila je doktorka.

Simptomi

Nakon pojave prvih simptoma, bolest se odvija u dve faze.

"Počinje kao i svaka virusna respiratorna infekcija. Prvi stadijum traje sedam do deset dana sa kašljucanjem, retko povišenom temperaturom, sa curenjem nosa. Onda dolazi najružnija faza, faza zacenjivanja koja može da traje i dva do tri meseca. Zato se pertusis zove - bolest od sto dana. Ta druga faza bolesti je zaista najdramatičnija", rekla je dr Ostojić i objasnila kako ona izgleda:

"Deca imaju napade koji traju kratko, minut do dva, ali tu ostaju bez vazduha, poplave, bleda su, iscrpljena. Može doći do komplikacija poput upale pluća, hernije, pojave prolapsa rektuma. To su stravični napori pri kašljanju. Dete ostaje bez vazduha, bude iskolačenih očiju, modrikasto. Roditelji znaju kako izgleda dete kad ima kašalj, a ne može da iskašlje. Tako mala deca se najčešće primaju u bolnicu da bi bila praćena. Posle toga dolazi do faze stabilizacije, kada se kašalj proređuje i to traje još desetak dana. Sve ukupno može da bude sto dana", istakla je doktorka i otkrila da se bolest uspešno leči kada se prepozna na vreme.

"Leči se dosta uspešno kad se prepozna. Bolest posle deset dana bude sanirana antibioticima. Sa ovim standardima lečenja ne bi trebalo da bude kasnih komplikacija. Moramo da naglasimo da je šteta da neko dobije veliki kašalj, kad postoji vakcina koja sto odsto štiti od te bolesti", rekla je dr Olivera Ostojić.

Klinička slika i simptomi ove bolesti nisu uvek tipični.

"Problem je što je klinička slika kod starijih osoba, dakle pacijenata starijih od 18 godina atipična. To nije klasični 'magareći kašalj' već se radi o tome da čovek samo kašljuca, dakle, to je dugotrajni kašalj. Zbog toga su ga nekada zvali 'stodnevni kašalj', dakle pacijent može da kašlje nedeljama. Kod odraslih se prvi simptomi često podvode pod hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili kao posledica pušenja, astme, dakle, svega drugog sem svelikog kašlja", rekao je prof. dr Vladimir Petrović iz Instituta za javno zdravlje za Kurir.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading