brza pruga
Foto: Alo/Foto Lois

Nedavno je kineski graditeljski tim brze pruge uspešno podigao i montirao prvi stub GSM-R na deonici Novi Sad - Subotica, što obeležava ulazak u intenzivnu fazu izvođenja elektroradova, radova elektrifikacije, TT i SS radova na deonici Novi Sad - Subotica.

Na deonici Novi Sad - Subotica postavlja se ukupno 21 stub GSM-R, uključujući osam tropojasnih čeličnih rešetkastih stubova visine 36 metara i 13 tropojasnih čeličnih rešetkastih stubova visine 42 metra.

Kako bi se osiguralo nesmetano podizanje i montaža prvog stuba za potrebe GSM-R, tehnički tim je upoređivao kineske standarde tehnologije stubova radio-komunikacija sa zahtevima za izgradnju stubova radio-komunikacija u EU. Oslanjajući se na iskustva i metode tokom izgradnje deonica Beograd - Stara Pazova i Stara Pazova - Novi Sad, međusobnom komunikacijom između više strana urađena je i posebna metodologija fundiranja, kao i podizanja i montaže stubova za potrebe GSM-R specifično za deonicu Novi Sad - Subotica, a ceo proces je praćen i kontrolisan, stvarajući uslove za podizanje i montažu prvog stuba za potrebe GSM-R.

brza pruga

Foto Lois

Podizanje stuba GSM-R na stanici Novi Sad

Deonica Novi Sad - Subotica ima dužinu od 108,12 kilometara i projektovana je za brzine do 200 kilometara na čas, počinje od Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, i prolazi kroz Vrbas, Bačku Topolu, Suboticu i druga mesta. Trenutno se radovi na deonici Novi Sad - Subotica ubrzano izvode, a nakon puštanja pruge u saobraćaj, vreme putovanja između Budimpešte i Beograda, glavnih gradova Mađarske i Srbije, biće skraćeno sa osam sati na tri sata, što će efikasno unaprediti saobraćaj i trgovinu u Srbiji, kao i kulturološku razmenu i razvoj turističkih resursa duž trase.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading