Petarde
Foto: Alo/Marko Markovic

"Semiamputatio digiti, semiamputatio, amputatio..., jutarnje dijagnoze. Neću da psujem roditelje, ali mi dođe motkom da ih tučem!", napisala je ona uz objašnjenje da su od jutros iz njene ordinacije izašla tri invalida, a do juče su bili zdrava deca. 

Kako je objasnila, njeni pacijenti su zbog koriščenja petardi, koje su ili pukle pre vremena, ili je nešto drugo pošlo po zlu, povređeni toliko da njihovim rukama nije bilo spasa. 

Podsetimo, petarde i ostala pirotehnička sredstva ne bi smela da kupuju osobe mlađe od 18 godina. 

Povrede nastale usled korišćenja pirotehnike češće su tokom zimskih praznika, a 40 odsto povređenih su deca do 14 godina, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ).

Od 102 dece koja su povređena u poslednjih 10 godina, čak petina je morala da bude zadržana u bolnici, rekao je za RTS doktor Đorđe Kravljanac, plastični hirurg sa Instituta za majku i dete.

„To su najčešće povrede šake, pa se dešavaju i traumatske amputacije jednog, dva ili tri prsta", kaže pedijatar, dr Saša Milićević.

Dodaje da su česte i opekotine na rukama i do najvišeg stepena, kao i traumatske povrede očiju i oštećenje sluha.

Muškarci stradaju triput češće u odnosu na žene, najčešće usled neadekvatnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, dok žene uglavnom zadobijaju povrede na javnim mestima, od pirotehnike koju je aktivirao neko drugi, podaci su GZJZ.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading