SMS PREVARA HARA SRBIJOM Dobili ste obaveštenje da vam je stigla pošiljka u skladište, a evo šta nikako ne smete da uradite
Promo

U poruci koji su mnogi dobili, traži se od vas da kliknete na link potvrde, ali i da odgovorite na poruku kako bi aktivirali link. Naravno, sigurno će se i desiti da neko zna da nikakvu pošiljku ne očekuje, ali će kliknuti jer ko zna šta se tu krije. A onda kreće igranka bez prestanka…

Prevaranti se predstavljaju kao "Pošta Srbije" i navodno nemaju dovoljno informacija kako bi vam dostavili paket.

SMS prevare

Privatna arhiva

 

- Vaš paket je stigao na skladište i ne može biti dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Molim vas, potvrdite vašu adresu na sledećem linku - piše u SMS poruci. 

Pošta: Ne klikćite!

Pošta Srbije već mesecima se nalazi na udaru prevaranata koji, koristeći logo i ime firme, pokušavaju da se dokopaju podataka i novca. 

- Potrebno je da budemo svesni da su napadači izuzetno maštoviti i puni ideja, i da se novi načini pokušaja prevare pojavljuju svakodnevno.

Postoji nekoliko tipičnih prevara koje se sreću, i koje zloupotrebljavaju ime i logotip Pošte Srbije, i usluga koje preduzeće pruža, poput Post-ekspres usluge - navode u "Pošti". 

- Počinioci ovih prevara, najčešće koriste SMS poruke ili onlajn aplikacije za razmenu poruka (Viber, WhatsApp i slično), i imejlove sa namerom krađe ličnih podataka i podataka o platnim karticama, a sve u cilju ostvarivanja finansijske dobiti - dodaju.

Kako kažu, počinioci prevare šalju SMS poruku kojim korisnika obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove.

- Klikom na link u SMS poruci, otvara se prevarna internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj.

Upozoravamo: Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Potrebno je da obavezno obratite pažnju na link na veb stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako na primer umesto posta.rs oni mogu napisati posta-rs.com, rsposta.com, possta.rs ili bilo koju drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen Pošte Srbije - ističu.

Prevare aktuelne mesecima 

Slična poruka stizala je građanima i ranije, na šta su upozoravali korisnici društvenih mreža.

- Samo da javim da mi je stigla poruka i 100 odsto je neka prevara jer nikakve pakete ili dostavu ne očekujem. Ako je neko dobio sličnu poruku da zna - naveo jedan od korisnika Instagrama. 

Naime, u SMS poruci koja je stizala tvrdi se da korisnik treba da preuzme paket iz skladišta i potvdi lične podatke putem linka koji se nalazi u tekstualnoj poruci.

- Vaš paket je registrovan u našem skladištu, ali nam nedostaju važni podaci kako bismo mogli pravilno da dostavimo paket. Potrebna nam je vaša saradnja kako bismo mogli isporučiti paket na pravu adresu. Molimo vas proverite i potvrdite svoju adresu dostave - navodi se u SMS-u u kom stoji sumnjivi link.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading