sveti bonifatije
Foto: Alo/SPC

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava svetog Bonifatija, koji je 290. godine dao svoj život da bi njegove mošti od zla čuvale kuću bogate i razvratne žene Alglaide u Rimu, čiji je bio sluga i sa kojom je imao nečiste i nezakonite veze.

Mučeništvo za Hrista, naime, čini od grešnika svetitelja, a to pokazuje upravo primer svetog Bonifatija.

On je bio sluga kod bogate i razvratne žene Alglaide u Rimu, sa kojom je imao nečiste i nezakonite veze. U jednom trenutku Alglaida je poželela da u kući ima mošti mučeničke kao amajliju, koje bi je branile od zla. Zarad toga, opremila je svog slugu i poslala ga u Aziju, da joj nađe i kupi to što želi.

Bonifatije je uzeo nekoliko robova i dosta blaga, a pri rastanku s Alglaidom rekao joj je:

- Ako ne mogadnem naći nikakvog mučenika, i ako tebi, gospođo, donesu moje telo za Hrista namučeno, da li ćeš ga primiti s čašću?

Alglaida se nasmeja i nazva ga pijanicom i grešnikom. Tako se i rastaše.

Došavši u grad Tars, Bonifatije je video mnoge hrišćane na mukama. Jednima su bile odsečene noge, drugima ruke, trećima oči izbodene, četvrte na vešalima.... Bonifatiju se promeni srce, pokaja se zbog svog grešnog života i zaplaka. Zatim je uzviknuo:

- I ja sam hrišćanin!

Sudija ga uze na istezanje, naredi da ga išibaju, zatim su mu nalili vrelo olovo u usta, a pošto ga ni to nije povredilo, odsekoše mu glavu mačem. Njegovo telo robovi su preneli u Rim.

Angel Božji javi se Alglaidi.

- Primi onoga koji negda beše sluga tvoj, a sad je naš brat i saslužitelj. On je čuvar duše tvoje i zaštitnik života tvoga.

Užasnuta, Alglaida, primi Bonifatijevo telo, sagradi mu crkvu i položi u nju mošti mučenikove. Zatim se i ona pokajala. Podelila je svoje imanje siromašnima, povukla se iz sveta i živela još 15 godina u gorkom pokajanju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading