poplava u budimpešti
Foto: Alo/Printscreen

Dok u susednoj Mađarskoj beleže da je Dunav dostigao 6,93 metara, što je najviši nivo vode od 2013. godine, kao razlog se navode veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Vodostaj u porastu i u Srbiji

Kako je saopšteno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Dunav je danas na najvišoj tački kod Apatina i to na 617 centimetara, a u narednim danima očekuje se umereni porast. Najviši nivo se očekuje u ponedeljak, 1. januara i to oko 655 cm, a granica vanredne odbrane od poplave na ovom mestu iznosi 750 centimetara.

Vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji i manjem opadanju sa tendencijom porasta naredna četiri dana, a vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna četiri dana.

Kada je reč o vodostaju Save, on je prema podacima RHMZ u opadanju sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u manjem opadanju sa tendencijom manjeg opadanja i stagnacije naredna tri dana.

Na Dunavu vodostaj u domenu visokih

- Vodostaj na Dunavu je u domenu visokih, na Savi u domenu od srednjih do visokih, na Tisi u domenu srednje visokih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - navode iz RHMZ.

Kako dodaju, temperature vode na rekama u Srbiji kreću se na Dunavu oko 4.2 °S, na Savi oko 6.5 °S, na Velikoj Moravi oko 5.3 °S, na Tisi oko 4.0 °S i na banatskim vodotocima oko 4.6 °S, što je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading