pretraga
Foto: Alo/Alo.rs/ Masanori Jošida

Zmija na obali Dunava u Sremskim Karlovcima večeras je oko 17. 15 sati uplašila Milenu Radusin Momčilović dok se odmarala na klupi!

Ne bi bilo ništa čudno da je ugledala u letnjem periodu, ali na kraju decembra je neuobičajeno.

- Sedela sam na klupi i videla da se metar dalje od mene nešto miče. Pomislila sam da je neki kanap, ali mi je neki čovek rekao da je isterala voda - priča Milena za informer.rs.

Ona navodi da je takvih vodenih stvorenja viđala leti, ali ne i u ovo doba godine.

- Rekli su da je valjda ribarica... Ružno je videti iako je bezopasna. Možda je isterao visok vodstaj Dunava, a sada je plus osam stepeni. Kasnije je otišla u šušanj, u vodu - opisuje Milena.

- Ribarica je jedna od vrsta koja se najčešće sreće u gradu i jedna od malobrojnih zmija koje ne ujedaju čak ni kada je hvatate. Potpuno je bezopasna zbog čega ljudi ne treba da se plaše ako prilikom kupanja u Savi i Dunavu naiđu na nju. Spada u porodicu smukova i hrani se uglavnom sitnijom ribom. Može da naraste oko metar i ima je po celoj Evropi i dalje, sve do Bliskog istoka. Mnogi sugrađani se uplaše od ove zmije jer je šarena pa je pomešaju sa nekom drugom vrstom. Ona te šare ima da se prikrije u vodi kako bi bolje lovila ribe. Kada je na otvorenom, šare joj služe kao kamuflaža. Ribarica ima veliki broj prirodnih neprijatelja. Osim pasa i mačaka, napadaju ih i vrane, ali i neke druge vrste grabljivica koje žive na ovim prostorima - rekao je ranije za medije dr Rastko Ajtić, herpetolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading