UDRUŽENE INFEKCIJE NAPADAJU NAJMLAĐE Dečak u Srbiji dobio istovremeno veliki kašalj, RSV i kovid!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Među mališanima kruži oko 200 respiratornih virusa, tek nas čeka povećanje broja obolelih od gripa, ali i drugih virusnih infekcija među kojima je i respiratorni sincicijalni virus (RSV), korona kao i veliki kašalj koji je zapravo bakterijska infekcija.

Prema rečima doktorke Slavice Maris, u prethodnih 4 - 5 nedelja povećan je broj dece kako na ambulantnom lečenju, tako i na bolničkom.

Šta se dešava kada dođe do preplitanja, pa i komplikacija kod ovih bolesti u "Jutro na Blic" govorile su dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje i doktorka Olivera Ostojić, načelnica Bolnice za dečije plućne bolesti KBC „Dragiša Mišović“.

Prema rečima njih dve, nema tako malog broja dece koji imaju udružene virusne infekcije.

- Imamo ne tako mali broj dece koje imaju koinfekciju. Više virusnih infekcija, odnosno i bakterijske, udružene infekcije. Imali smo jedan interesantan slučaj. Dete je imalo veliki kašalj, naravno svaka infekcija utiče na slabljenje imuniteta i onda se na tako oslabljen imunitet nakalemila infekcija respiratornog sincicijalnog virusa i kovid. Ima i drugih kombinacija, ali nije tako mali broj osoba koje imaju te udružene infekcije - izjavila je dr Ostojić.

Od blažeg virusa do upale pluća

Dr Maris ističe da sve krene kao neki blaži virus, prelazi na bronhitis, koji može da dovede i do upale pluća.

- Zavisi od tipa virusa, zavisi od virulentnosti, zavisi od opšteg stanja, od trenutnog imuniteta deteta. Deca koja idu u vrtić i koja su stalno izložena virusnim infekcijama, a koja ne prave pauzu tim virusnim infekcijama, u jednom trenutku se ona iskomplikuju. Ima preko 200 respiratornih virusa koji kruže u prirodi i sve zavisi od njihove virulentnosti, u tom trenutku od stanja organizma koji oni napadaju i od toga da li je već taj naš imunitet, odnosno taj dečji imunitet nekako oštećen tim silnim virusnim infekcijama - kaže dr Maris.

Dodaje da ne mora svaki virus da se zakomplikuje i da je jako važno da se brine o jačanju imuniteta kod deteta.

- Ne mora da znači da će se svaki virus komplikovati, to je na nama da vidimo kako ide, a na roditeljima jeste da paniče, paze i da preduzmu sve ono. Kada krene virusna infekcija uvek treba ići prvo na čišćenje gornjih respiratornih puteva, znači ono što mi zovemo toaleta, nosa, o dovoljnoj hidriranosti, o uzimanju, sad da ne pričamo sve ono: sveže voće i povrće itd. Vitamina. I naravno malo povući dete iz kolektiva, koliko je to moguće da se oporavi dan, dva, tri i videćemo onda - kaže dr Maris.

Doktorka Olivera Ostojić objasnila je i kako i zašto treba ispirati nos kod deteta:

- Iako su otorinolaringolozi mnogo pozvaniji da pričaju na ovu temu, savetuje se korišćenje hipertoničnih rastvora. Oni su zgodni za vlažne sluznice, najbolji su za njeno obnavljanje, jer ona mora biti vlažna kako bi ispunila svoju ulogu da stvara antitela protiv virusa i da bude barijera za ulazak virusa u organizam - kaže dr Ostojić.

Ističu da je veoma važno, ukoliko dete kašlje četiri nedelje, uraditi rendgenski snimak kako bi se utvrdio o čemu je reč. Napominji i da neadekvatno lečenje velikog kašlja može izazvati komplikacije ne samo na plućima, već i neurološke.

Iako mališani pokazuju dramatičnu kliničku sliku: jak kašalj, zacenjivanje, povraćanje, visoke temperature itd, bolnički se leče samo zbog uzrasta.

Epidemiolog dr Slavica Maris ističe i da ćemo grip najčešće prepoznati po naglom početku.

- Grip ide na rez, izuzetna malaksalost, glavobolja je prisutna, gušobolja, dijareja, često je to kod manje dece i to je ono što nam može ukazati da je reč o gripu. Koronu otkrijemo tek ako testiramo pacijenta, pa se test pokaže pozitivan - kaže dr Maris.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading