NIKO NE ZNA SUDBINU 32 MORNARA Ovo je jedna od najvećih misterija SFRJ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To je bila najveća pomorska tragedija trgovačke mornarice nakon Drugog svetskog rata, kada je nestao najveći brod u istoriji hrvatskog pomorstva.

Brod "Dunav" iz flote riječke Jugolinije započeo je svoje poslednje putovanje 20. oktobra 1980. iz kanadske luke Hamilton, da bi se usput zaustavio u američkoj luci Hampton Roads.

Ulazeći u Los Anđeles 9. decembra, napunio je gorivo i krenuo prema kineskoj luci Qingdao, do koje nikada nije stigao. Brod je bio pun tereta, uključujući oko 12 hiljada tona čeličnih proizvoda i dodatnih 11 hiljada tona papira i druge robe. Posle dvadesetak dana plovidbe, brod je stigao do središta Tihog okeana, gde ga je zahvatila snažna oluja.

Prema poslednjoj poruci poslatoj s "Dunava" najbližem brodu, "Baniji" iz dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je bio predaleko da pruži pomoć, valovi su dostizali visinu od deset metara. Orkansko nevreme je polomilo prednje dizalice na "Dunavu" i oštetilo pramac, kroz koji je počela da prodire voda.

Najbliža japanska luka Jokohama bila je udaljena oko 700 nautičkih milja.

Misteriozna tragedija Brod "Dunav" je nestao zajedno sa svom posadom u Tihom okeanu. Brod je izgrađen sedam godina ranije, 1973. godine, u brodogradilištu u La Speziji, Italija.

Iz Jugolinije su odložili objavljivanje vesti o tragediji broda i njegove posade. Prvo saopštenje je izdato pet dana nakon nesreće, 2. januara 1981., kada su objavili da više nemaju kontakt s brodom.

Japanska agencija za pomorsku bezbednost obustavila je aktivnu potragu 1. januara, a riječka Jugolinija se još nije oglasila o velikoj nesreći. Tek 10. januara 1981., trinaest dana nakon tragedije, brod i posada su zvanično proglašeni nestalima.

Članovi posade "Dunava" bili su iz mnogih gradova i mesta duž hrvatske obale Jadrana i iz unutrašnjosti zemlje.

Brod "Dunav", koji je doživeo tragičan kraj, bio je jedan od tri blizanačka broda izgrađena u istom brodogradilištu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading