pismo
Foto: Alo/Shutterstock

Svi mališani koji su bili dobri tokom cele godine, pišu svoje liste želja, a uglavnom su to nove igračke. Međutim, da li biste poverovali kada biste čuli da su deca nekada imala potpuno drugačije želje ?

U to nije verovao ni mladi muškarac iz Njujorka, sve dok jednog dana u svom domu nije pronašao pisma stara 118 godina.

Naime, Piter Matiljano odlučio je da restauriše kamin u svom stanu, a u tome mu je pomagao njegov brat koji je za zadatak imao da sruši zid koji je zatvarao orvor kamina.

Nije ni slutio da će unutra naći skrivene dečje uspomene.

- Šalili smo se da bismo mogli da pronađemo Al Kaponeov novac, kad je brat povikao : “ Dođi brzo, nećes verovati šta sam pronašao -  prisećao se nesvakidašnje situacije Matalijano.

U pitanju je bilo pismo Deda Mrazu koje su potpisala dva deteta, Meri i Alfred.

“Želim doboš, udicu i merdevine”, glasilo je Alfredovo pismo iz 1905. godine, dok je Merino pismo bilo u koverti namenjenoj Deda Mrazu i adresiranoj na “Zemlju irvasa”.

Nakon iscrpne pretrage na internetu, Matalijano je otkrio da su Meri i Alfred bili deca irskih imigranata Patrika i Ester Mekgan, i da su pisma napisana nakon Patrikove smrti 1904. godine.

DEČJA PISMA STARA PREKO 100 GODINA TERA SUZE NA OČI Pogledajte šta su 1905. godine brat i sestra tražili od Deda Mraza

Foto: Shutterstock

 

 

Najveći utisak ostavile su Merine reči: “Dragi Deda Mraze... Moj mali brat bi želeo da mu doneseš vozić, ali ja znam da ne možeš da ga priuštiš. Zato te molim da mu doneseš šta god misliš da je najbolje. Molim te, donesi i meni nešto lepo. P.S. Molim te, ne zaboravi siromašnu decu”, napisala je mala devojčica.

-Ovo pismo pogodilo me je kao strela. Ta porodica nije mogla da priušti ni igračku-vozić, a ona moli Deda Mraza da ne zaboravi siromašnu decu. Kako li su tek onda u njenoj glavi izgledala siromašna deca- pitao se Matalijano.

On je takođe otkrio da je Alfred umro 1965. godine, a Meri 1979. godine u Kvinsu.

Pisma, koja Matalijano smatra svojim najvrednijim blagom, sada stoje uramljena na kaminu, a pored njih se nalaze lutka i vozić koje je muškarac kupio ove godine.

“Želeo sam da im dam Božićne poklone, pa makar to bilo i 100 godina kasnije”, zaključio je on. 

Šta ste vi u detinjstvu želeli da vam Deda Mraz pokloni? 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading