Bakterija u hrani
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Između 2022. i ove godine "Listeria monocytogenes" se pojavila u Austriji, Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji, gde je zabeleženo 17 slučajeva oboljenja i dva smrtna slučaja, stoji u izveštaju. Pojava bolesti je uglavnom bila kod starijih osoba, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. 

Napredne tehnike molekularne tipizacije identifikovale su varijantu Listeria monocytogenes koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i ove godine. Analiza podataka ukazuje na vezu sa dve ustanove u Litvaniji u istom periodu. Utvrđeno je da upravo one unele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Nemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj fabrici u Litvaniji, što je, nadaju se, verovatno smanjilo rizik od pojave bolesti.

Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Holandiji trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje istrage kako bi se utvrdilo poreklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da sprovedu ciljane mere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštovanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i efikasne kontrole temperature u celom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.

Potrošačima se savetuje da održavaju niske temperature u frižideru kako bi sprečili potencijalno širenje bakterija kao što je Listeria koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.

Opasne posledice listerioze

Komplikacije, odnosno posledice ozbiljnijih oblika infekcije koju izaziva ova bakterija mogu biti pobačaj ili prevremeni porođaj. Bolest može da zahvati svaki organ u telu, čak i centralni nervni sistem, kada izaziva meningitis. Posebno predisponirane grupe za zaražavanje su novorođenčad, osobe starije od 70 godina i ljudi sa oštećenim imunitetom (imunokompromitovane osobe). Do najvežeg broja zaražavanja, kažu statistike, dolazi u periodu od maja do avgusta, verovatno zbog prelaska na ražim ishrane sa više mladog, svežeg povrća, i visokih temperatura. Stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 procenata, a 22 odsto infekcija listerijom tokom trudnoće završi se pobačajem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading