žene
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Stavovi i stereotipi koji favorizuju muškarce u nasleđivanju imovine i dalje su prisutni. Najčešće se očekuje da muški naslednici dobiju nepokretnosti, dok supruge i ćerke budu uskraćene čak i za svoj nužni deo. Ovo direktno utiče na vlasnike imovine, koji su najčešće muškarci, da prilikom raspodele imovine favorizuju sinove.

Nedovoljna vlasništvo žena i njegov uticaj na ekonomsku nejednakost

Samo 25 odsto imovine je u vlasništvu žena, što predstavlja ključnu prepreku za pokretanje sopstvenog posla i dobijanje finansijske podrške. Ova nejednakost u vlasništvu imovine direktno utiče na ekonomsku nejednakost među polovima.

Posledice odricanja od nasledstva

Kada žena odluči da se odrekne nasledstva, njeni potomci mogu doneti drugačiju odluku. Međutim, ukoliko žena odluči da se odrekne svog dela nasledstva, ova odluka je konačna i povlači pravne posledice. Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osoba koja se odrekne nasledstva ili dâ poklon gubi pravo na novčanu i socijalnu pomoć u periodu kada bi se mogla izdržavati iz vrednosti te imovine.

Obaveza notara da upozori stranke na posledice odluka

Notari imaju obavezu da stranke upozore na osnovna prava i dužnosti prilikom nasleđivanja, uključujući i upozorenje na moguće posledice davanja određene izjave. Međutim, nije njihova dužnost da stranke detaljno upućuju u sve posledice pravnih postupaka.

Kada se sagleda kompleksnost problema nasleđivanja i odricanja od nasledstva, jasno je da je potrebno preduzeti dodatne korake ka ostvarivanju pravne ravnopravnosti među polovima u ovoj oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading