POTREBA ZA RADNICIMA U IT SEKTORU ZNATNO MANJA NEGO PROŠLE GODINE: Broj oglasa za posao prepolovljen
Alo

Istraživanje portala "Helloworld.rs" pokazalo je sve veću potražnju za "juniorima" kojima je namenjeno čak 15 odsto oglasa za posao, dok je potraga za "seniorima" na nivou od 22 odsto, prenosi RTS.

Prema tim podacima, najplaćenija pozicija i ove godine u IT sektoru bila je softver inženjer, sa prosečnom platom između 1.807 i 1.985 evra, dok se najniža plata nudila u IT help desk-u  i to između 700 i 790 evra.

Od januara do septembra ove godine uočen je značajan pad od 52 odsto u broju IT oglasa u odnosu na isti period prošle godine, a taj trend primećen je u poslednjem kvartalu prethodne godine kada se desio i pad broja oglasa na sajtu.

Uprkos tome zabeležen je rekordan broj kandidata i on je u ovoj godini veći za 55 odsto u odnosu na prošlu, a taj trend nastavlja se i u trećem kvartalu ove godine.

Prema istraživanju, softver inženjeri i dalje su kao ključna i najplaćenija radna pozicija u ovom sektoru.

Beleže se i značajne promene u potražnji kadrova prema nivou iskustva i obučenosti.

Potražnja za "juniorima" beleži skok sa devet na 15 odsto dok je kod "mediora" pad sa 68 na 63 odsto. Kako se navodi, "seniori" održavaju stabilan udeo oglasa od 22 odsto.

U 2023. godini, udeo pozicija za rad od kuće, smanjen je sa 32 na 22 odsto.

"Ta promena sugeriše prilagođavanje poslovnih modela kompanija, koje sve više naglašavaju potrebu za angažovanjem kadrova koji su fizički prisutni na radnom mestu", zaključuje se u analizi portala "Helloworld.rs".

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading