Najmanja crkva na svetu
Foto: Printscreen/Foto Youtube/printscreen

Dobrih pola sata hoda, u zimskim uslovima i više, potrebno je do jedinstvene građevine na ovim prostorima. Nadomak Novog Pazara, sakrivena u bespuću planine Golije, nalazi se crkva Svete Marine, poznata pod imenom Marinica.

Udaljena je od regionalnog puta Novi Pazar-Sjenica sedam kilometara, od kojih se poslednja dva moraju prepešačiti.

Crkva je smeštena na proplanku, na brdu sa kog se širi najlpeši pšogled ka vrhovima Golije i Kopaonika, ali i dolini Raške. reče je o najvišoj tački sela Dojinoviće.

Ono što je posebno izdvaja od drugih crkvenih zdanja u Srbiji je njena veličina. Mnogi je smatraju najmanjom crkvom na Balkanu. Međutim, prema nekim podacima, najmanja je i na celom svetu. U nju mogu da uđu samo tri čoveka. 

Dimenzija zdanja su 4,2 dž 2,62 metra, visoka je samo 180 centirimetra. Od ulaznih vrata do oltara razdaljina je svega 1,5 metara, vrata su vrlo niska i uska, pa kada troje ljudi koji uđu unutra istovremeno, zapravo je velika gužva i jedva mogu da se okrenu.

Crkva je proste arhitekture, a izgrađena je od kamena. Oltar se završava trokrakim delom, a unutrašnjost polukružnog svoda. sam svod crkve je nizak i postoji samo jedan minijaturni prozor. 

U unutrašnjem delu dominiraju ornamenti i mozaici, ali i freskopis. Veruje se da freskopisana par decenija nakon gradnje. Nema celih kompozicija i detalja, kao što je u manastirima koji su smešteni blizu nje, poput Sopoćana. Reč je o tzv. medaljonima, odnosno o glavama i poprsjima. 

Crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Zbog njene minijaturne veličine postoji verovanje da je Marinica s "neba sletela" na Goliju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading