Otkriveno gde je sahranjena Pupinova ćerka
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

Junaci njenog novog romana su Nikola Tesla, Mihajlo Idvorski Pupin, Milena Pavlović-Barili, Mileva Marić-Ajnštajn i Milutin Milanković...

- Kako od 2010. volontiram za Memorijalno društvo iz Njujorka „Tesla“, imala sam priliku da mnogo saznam o njemu, ali i o Pupinu i Milevi - kaže za Alo! Marina Bulatović, i dodaje da je na početku romana koji piše istakla: „Inspirisano istinitim događajima koji su se dogodili na javi i u snu“.

Njena knjiga će biti zasnovana na istorijskim činjenicama, ali začinjena maštom pisca. S Teslom se oduvek osećala povezano na razne načine, ali kako kaže, slikarka Milena i Milutin Milanković nekako su joj se „sami nametnuli“.

- Koliko je lak ili težak ovaj poduhvat, najbolje govori podatak da već dve godine radim na romanu i još nije gotov. U želji da izbegnem puko prepričavanje njihovih života, što je do sada urađeno mnogo puta, tragala sam za događajima i ljudima koji ih povezuju, iako se mnogi od mojih junaka nisu poznavali. Na primer, Milena je živela blizu Tesle u Velikoj jabuci, poznavali su iste ljude. Družili su se s istim ljudima, ali je sudbina uredila da se nikada ne upoznaju. Milanković je pisao čestitke Tesli za njegov rođendan, a u Teslinoj biblioteci su nađene dve Milanovićeve knjige. Ovo što pišem jeste priča o njima, o istinitim detaljima iz njihovih života koji ih povezuju, iako se nisu lično upoznali - priča Marina.

Ona je, istražujući za knjigu, shvatila da se o Pupinovoj ćerki malo zna, pa je mnogima promakla i informacija da je Varvari, koja je očigledno od oca nasledila inventivni duh, čak priznat i jedan patent.

Otkriveno gde je sahranjena Pupinova ćerka

Foto privatna arhiva

Dokument o tome ko je sve sahranjen na parceli na groblju Vudlon

- Ćerka našeg naučnika i profesora na Univerzitetu Kolumbija Mihajla Idvorskog Pupina, koju je dobio u braku sa Katarinom Sarom Džekson, rođena je 1889, a preminula je u hotelskoj sobi 31. jula 1962. godine Od tada pa do danas njen život je obavijen velom tajne, a mesto gde je sahranjena bilo je nepoznato - ispričala nam je Marina, i dodala da su mnogi Pupinovi biografi navodili različita mesta sahrane, od toga da počiva na Sirotinjskom groblju u Njujorku, u Nju Džersiju...

- Međutim, Varvara je sahranjena na istom mestu gde se nalazi i grob njenih roditelja, na groblju „Vudlon“. To mi je potvrdila Suzan Olsen, direktorka za podršku klijentima groblja „Vudlon“ iz Bronksa, rekavši da, pored Pupina i Katarine Sare, tu počivanju i Varvara Pupin Smit i njen drugi suprug Luis G. Smit, od koga se ona razvela posle očeve smrti. Umro je deset godina pre Varvare, 9. januara 1952, pa ga je ona najverovatnije iz sažaljenja sahranila u porodičnoj grobnici jer je umro siromašan i sam - kaže Marina.

Otkriveno gde je sahranjena Pupinova ćerka

Foto privatna arhiva

Varavara, isečak iz američkih novina

- Varvara nije imala dece, pa to možda objašnjava razlog što nikog nije bilo da joj postavi na groblju „Vudlon“ nadgrobnu ploču. Inače, Varvarina majka je preminula kada je ona krenula u osnovnu školu. Nije imala srećno detinjstvo, a ni mladost. Rano se udala, a njen prvi muž koji je bio trener u konjičkom klubu na venčanju je uzeo prezime Pupin da bi lakše napredovao u karijeri  - ispričala nam je Marina samo neke od detalja iz Varvarinog života.

Otkriveno gde je sahranjena Pupinova ćerka

Foto privatna arhiva

Marina Bulatović

- Interesantna je ta igra sudbine. Evo, godinama na dan kada je Mihajlo Pupin preminuo (12. marta) protojerej-stavrofor Đokan Majstorović iz Amerike drži pomen Pupinu i njegovoj supruzi Katarini Sari, i ne sluteći, jer nema nikakvog spomen-obeležja, da tu počiva i njihova ćerka jedinica - kaže Marina.

Sveštenik Đokan je 18 godina služio u Crkvi Sv. Save u Njujorku, a od 2016. paroh je Crkve Začeće Sv. Jovana Krstitelja, u Nju Džersiju. On redovno održava pomen na Pupinovom grobu od 2006. i tada se tu okupi veći broj Srba. Ovom događaju uvek prisustvuje i konzul Srbije u Njujorku.

U martu 2024. otac Đokan će prvi put služiti pomen i Varvari, tačno 62 godine nakon njene smrti, a Srbi će moći da polože cveće na njen grob. Do tada, nada se Marina, biće postavljena i nadgrobna ploča s njenim imenom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading