Kolubarska bitka
Foto: Alo/Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1914. godine oslobađanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena Kolubarska bitka. Pobeda za koju izuzetne zasluge pripadaju komandantu Prve armije, generalu Živojinu Mišiću, podigla ugled Srbije među saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

Pre više od jednog veka, tačnije pre tačno 109 godina, završila se Kolubarska bitka, jedna od najznačajnijih bitaka u istoriji Srbije u kojoj su Srbi pod komandom Živojina Mišića ostvarili veliku pobedu nad mnogo brojnijim i moćnijim neprijateljem - Austrougarskom. Pobeda koja je podigla ugled Srbiji i srpskoj vojsci u svetu, a o njoj se mitovi i legende i danas pričaju.

Kolubarska bitka je okončana nakon mesec dana uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je čitav svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Sumnjao u pobedu nad austrougarskim trupama

Iskusni strateg i ratnik Radomir Putnik je pre Kolubarske bitke sumnjao da naša vojska može izaći na kraj sa austrogarskim trupama. Na to su uticali i porazni izveštaji sa fronta. Komandanti divizija su javljali da čitave jedinice odstupaju u neredu i panici.

Haos je zahvatio srpsku vojsku u tolikoj meri da ni streljanje vojnika zbog samovoljnog napuštanja jedinica nije imalo nikakvog efekta. Kod većine vojnika se videla premorenost i želja da se sve jednom završi, poručivali su "da dođu da se biju Kralj Petar i Nikola Pašić, ako im treba“. Uz vojsku su odstupali seljani, babe sa unucima, tu su bili i ranjenici i teški bolesnici…

Povodom ove teške situacije vojvoda Putnik je dao predlog da se sa Austrougarskom zaključi primirje i sve je to saopštio vrhovnom komandantu Aleksandru I Karađorđeviću u Valjevu pred tadašnjim pomoćnikom načelnika štaba vrhovne komande Živojinom Mišićem

- Srbija nema više vojske, vojnički rat je završen - rekao je tada Putnik.

Živojin Mišić izabran za komandanta

U noći 14. novembra, dva dana uoči Kolubarske bitke, komandant Prve armije general Petar Bojović je ranjen i zbog toga je povučen sa dužnosti. Na njegovo mesto je došao Živojin Mišić.

Ispostavilo se to kao prava odluka jer je bio pravi čovek za komandovanje Prvom armijom. Odlučan i energičan Mišić je preduzeo mere da se smanji bujica neredovnog odstupanja.

Kolubarska bitka

Foto: Wikipedia

 

 

Suočen sa probojem fronta i sopstvenom procenom da bi povlačenje po naredbi srpske vrhovne komande od 26. novembra dovelo do potpunog kraha Prve armije, Živojin Mišić samoinicijativno donosi odluku o povlačenju na položaje zapadno od Gornjeg Milanovca i izdaje naredbu da se sa izvršenjem otpočne rano izjutra 29. novembra.

Mišić predočava svoju odluku srpskoj vrhovnoj komandi i ostaje pri njoj iako mu je predočeno da će zbog njegove odluke dodatno biti pogoršan, ionako težak, položaj ostalih srpskih trupa, a da će Beograd, kao prestonica, biti praktično predat bez borbe.

- Neću u ovom času nikoga da slušam kada radim posao za koji snosim odgovornost. Naredio sam povlačenje i ostajem pri tome. Dajte komandu kome hoćete, ali dok ja ostajem, ima da bude kako ja mislim da je najbolje za ovu zemlju - rekao je tada Živojin Mišić.

Srpska vrhovna komanda je usvojila njegov predlog i izdaje direktivu ostalim snagama da izvrše povlačenje od 26. novembra.

Mišić izveo svoj plan do kraja

Uprkos pretnjama vrhovne komande, Mišić je izveo svoj plan do kraja. Posle odmora od nekoliko dana i kada je stigla puščana i artiljerijska municija, naredio je da pešadija dobro nišani, a da sve druge baterije otvore vatru kada primete neprijatelja. Kada komandanti osete pometnju kod neprijatelja treba krenuti u energičan napad. Naredio je opšti napad na neprijatelja 2. decembra, uz rečenicu: "S punom voljom i verom u Boga, napred junaci!“

Kolubarska bitka

Foto: Wikipedia

 

 

Neposredno pre toga srpski vojnici su napuštali bojno polje u neredu, a sada su svom snagom jurišali na neprijatelja.

Katastrofa austrougarske vojske bila je potpuna kada su im se pridružile i armije pod komandom Stepe Stepanovića i Pavla Jurišića Šturma. Srpska vrhovna komanda mogla je da objavi da nema više austrougarskih vojnika, samo zarobljenika.

Srpski vojnici su tih dana pevali: "Doš'o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga – zaglibi ga“.

Kolubarska bitka

Foto: Wikipedia

 

 

Bitka na Kolubari spasila je Srbiju 1914. godine.Ujedno bila je to velika Mišićeva bitka. Vodio ju je u svom rodnom kraju, u svojoj postojbini, i bio unapređen u čin bojnog vojvode (maršala). Za mnoge je to bilo iznenađenje jer je regent Aleksandar tražio da bude suspendovan zato što je dve godine pre toga očitao lekciju lično njemu i Bojoviću.

Taktika završila u udžbenicima

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

Taktika pregrupisavanja samo I armije i koncentrisanog udara na VI armiju (koja je bila razvučena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišić danas se izučava na vojnim školama širom sveta.

Kolubarska bitka je značajna i po tome što obe vojske u operacijama nisu imale strategijske rezerve, kojima bi mogle da ojačaju svoje linije tamo gde je to neophodno, već su to postizale prebacivanjem snaga sa jednog na drugi deo fronta.

Načelnik štaba vrhovne komande Radomir Putnik bio je vidno zbunjen, pa je pozvao reganta telefonom i pitao ga šta mu je to trebalo.

- Trebalo mi je da odam najveće priznanje čoveku koji nije izgubio glavu u vreme kada je drugi već nisu imali - uzvratio je Aleksandar I Karađorđević.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
BOGDAN

15.12.2023 07:31

KAKO MOZE DANASNI SRBIJANSKI GENERALI KOJI SU OBUCENI NA ZAPD DA UPOTREBE ISTU TAKTIKU PROTIV DANASNE OKUPATOTE KOJI SRBIMA OKUPIRAJU SRBSKU ZEMLJU KOSOVO I METOHIJU.