OVE GODINE ZAVRŠEN JE HRAM SVETOG SAVE Do 2027. planira se obnova 5 srpskih svetinja
Foto: Alo/Foto: Alo!/Masanori Jošida

Podsetimo, kamen temeljac je položen 1935. godine. Nakon što je Kraljevina Jugoslavija pala pod nacističku okupaciju 1941. godine tokom Drugog svetskog rata, građevina je bila visoka desetak metara. Nedovršeno zdanje su nemački vojnici i jugoslovenski partizani koristili kao skladište i parkiralište.

U decenijama koje su sledile bilo je različitih pokušaja da se radovi nastave, koji su se smenjivali sa opstrukcijama, ali je konačno, ove godine sve završeno. 

Unutrašnje uređenje Hrama, odnosno, živopisanje centralnog dela izvedeno je, prema prvobitnoj zamisli, u tehnici mozaika. Projekat je ostvarila Ruska akademija umetnosti, a na čelo projekta stao je akademik Nikolaj Muhin.

Preko tri stotine majstora-umetnika radilo je u radionicama u Rusiji i na licu mesta, pa je ovaj grandiozni projekat (preko 15 000 m2 pod mozaikom) dovršen u rekordnom roku, od 2016. do 2020. godine. Tokom 2020. godine praktično je dovršeno unutrašnje uređenje: postavljen je ikonostas, polijelej, kameni podovi i elementi kamene plastike u centralnom naosu, priprati i paraklisima, tako da je prostor praktično prilagođen svojoj osnovnoj, bogoslužbenoj, funkciji.

Pored Hrama Svetog Save, tokom ove godine obnavljani su i drugi kulturni i verski spomenici, kako srpski, tako i oni manjihskih zajednica. 

Plan je da se do 2027. godine završi i obnova Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Gračanice i Žiče.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading